SATURDAY MARKET (94): LARIE

Alja Wilson-Bronswijk was illustratrice van onder andere kinderboeken. Het lijkt een droombaan, voor haar bleef het toch vooral werk. Ze gooide het roer om en begon Larie, haar eigen merk met beborduurde items van textiel.

Wat vind je zo mooi aan borduren?

“Door in de steekrichting van de borduring te variëren, breekt het licht en wordt de afbeelding letterlijk schitterend. Anders dan bij print- of drukwerk is de borduring onderdeel van het textiel. Daarnaast gaat het veel langer mee.”

Lijken je creaties nu op je stijl van illustreren?

“Jawel hoor. Alleen tekende ik in mijn illustratietijdperk niet op de computer, maar met het handje. Nu ontwerp ik natuurlijk alles op de computer. Maar mijn handschrift vis je er met gemak uit. Ik blijf altijd een ambachtsvrouw: vroeger met pen en inkt, nu met stof en naaimachines. Ik heb alleen tegenwoordig veel meer eelt op m’n handen, haha!”

Je zei in een ander interview dat je wilt vermijden een spagaatmoeder te worden.

“Haha, heb ik dat gezegd? Nou dan ben ik daar jammerlijk in mislukt! Natuurlijk ben ik een spagaatmoeder! Soms, vaker dan mij lief is, kom je in een spagaat terecht, doordat je keuzes moet maken tussen gezin en werk. Ik krijg vast mensen mee over mij heen, als ik zeg, dat ik denk dat zzp-ers daar wellicht vaker problemen mee hebben. Het lijkt een luxe, dat je de mogelijkheid hebt om op school kerstklokjes kunt gaan knippen onder werktijd. Maar juist daarmee breng ik mezelf ook vaak in de problemen. Die keuzes maken het soms ingewikkeld.”

Waarom bleef illustreren werk, en waarom is dat nu anders?

“Ik denk dat dat onder andere kwam, doordat ik het al 10 jaar deed. Ik heb me er nooit gemakkelijk vanaf gemaakt, maar de uitdaging was al een poosje verdwenen. Gek genoeg zou in mijn vrije tijd ook nooit een potlood ter hand genomen hebben, dan kroop ik liever achter mijn naaimachines. Het geweldige van borduren is dat het illustreren en mijn liefde voor textiel daarin samenkomen.”

www.larie.net

  • print Print for later
  • bookmark Bookmark in Browser
  • email Tell a friend

Dit artikel is geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>