SATURDAY MARKET (118): NOOT & ZO

Keramiek is het verzamelwoord voor materialen zoals steengoed, porselein en aardewerk. Van de eerste twee maakt Suus Notenboom prachtige gebruiksvoorwerpen en sieraden.

Hoe ben je als keramiekkunstenaar begonnen en waar bestaat je werk uit?
“Een collega nam mij ooit mee naar een draaiworkshop en ik was op slag verliefd op het hele kleiproces. Vervolgens heb ik de SBB keramiekopleiding gedaan en heb ik jaren gewerkt bij Cock Keramiek. Sinds 3,5 jaar run ik mijn webshop en mijn ‘stenen’ winkel in Rotterdam-Noord, waar ik alles zelf voor maak. Daarnaast geeft ik nog cursussen bij Cock en de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam en sta ik soms op markten. Een drukke boel dus!”

Wat vind je zo mooi aan het werken met klei?
“Ik heb altijd een zwak gehad voor ambachten en producten die met de hand gemaakt zijn. Ik heb ook de Haagse school voor mode en kleding gedaan, maar de modewereld was niet mijn ding. Aan klei vind ik mooi dat het voor iedereen is – van jong tot oud en je vindt het overal ter wereld. Van de potten in Afrika om uit te eten tot een Ming-dynastie vaas van 46 miljoen dollar. Het heeft ook iets aards. Ik vind het heel fijn om met een klein klontje klei te starten dat een heel eigen leven gaat leiden als ik het bewerk, vorm en bak. Verder houd ik van porselein omdat het zo verfijnd en ‘eigenwijs’ is en van steengoed – dat is een mengsel van kleien- omdat het juist weer zo’n natuurlijk aardse uitstraling heeft.”

Wat zou je ooit nog eens van keramiek willen maken?
“Meer figuratief en beeldend werk waar ik al mijn emotie en gevoel in kan laten spreken. Maar qua drukte én doordat het door de recessie wat meer om overleven draait, heb ik daar helaas geen tijd voor.”

www.nootenzo.nl

 

  • print Print for later
  • bookmark Bookmark in Browser
  • email Tell a friend

Dit artikel is geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>