In winkel en studio Pansy overspoelt Alina je met kleur en details

Alina Tang

Alina Tang is 28 jaar, beeldend kunstenaar en geeft workshops in haar kunstwinkel in Amsterdam. Ze vertelt erover in Flow 10.

Wat ben je aan het doen?

“Toen ik nog in Australië woonde, droomde ik al van mijn eigen winkel met een studio waar ik ondertussen dingen creëer. Voor mensen die zelf niet creatief zijn, kan het magisch werken om te zien hoe beeldjes, kopjes of vazen met de hand worden gemaakt. Daarom geef ik ook zo graag workshops. Dat ik nu een plek heb waar dat kan, nota bene in Amsterdam – de stad die mijn hart heeft gestolen – maakt me nog steeds iedere dag gelukkig.”

Hoe ben je in Amsterdam terechtgekomen?

“Mijn vriend en ik woonden in Perth. Hij is grafisch vormgever en ik werkte in een kunstwinkel en maakte prints. Ons leven was comfortabel en juist daarom wilde ik graag iets nieuws proberen, om niet in te dutten. Toevallig had ik al een band met Nederland. Mijn moeder ontvluchtte in de jaren zeventig Vietnam en kwam met haar familie in Maastricht terecht. Met mijn vader, die ook uit Vietnam komt, ging ze later in Australië wonen, maar als kind ging ik ieder jaar met kerstmis naar mijn opa in Nederland. Drie jaar geleden zijn mijn vriend en ik geëmigreerd. Naast de creatieve vibe vind ik Amsterdam geweldig omdat alles dichtbij is: je hebt alleen een fiets nodig. In Perth zat ik altijd in de auto.”

Wat betekent ‘Pansy’?

“‘Viooltje,’ maar voor mij staat het ook voor: ‘Don’t be a pansy!’, een Australische uitdrukking voor: wees geen watje. Veel shops in Amsterdam zijn esthetisch en minimalistisch ingericht, de werknemers koel en afstandelijk. Ik wil juist dat mensen overspoeld raken door kleur en details, maar ook dat ze zich welkom en geliefd voelen. Ik vertel graag over de spullen die ze bekijken en welke kunstenaar ze heeft gemaakt. Een praatje, een ontmoeting met een vreemde, het kan je dag net even een beetje blijer maken.”

Redde je het de afgelopen tijd?

“Ik kreeg de sleutel vlak voor de eerste lockdown en dacht: wat heb ik gedaan? Maar door ook online te gaan verkopen, heb ik het overleefd. Gelukkig staan er nu weer keramiek- en printworkshops gepland. En ik droom van het moment dat ook andere kunstenaars workshops komen geven in mijn ­studio.”

Meer lezen

Interview Eva Loesberg  Fotografie Anouk de Kleermaeker

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING