Brieven schrijven met Sara: 3x fijne kerstkaarten

kerstkaarten

Online redactiestagiaire Sara is opgegroeid met Hyves, MSN en e-mails. Een kaart van oma kreeg ze standaard voor elke mijlpaal in haar leven, maar er zelf eentje versturen deed ze eigenlijk nooit. In deze rubriek zoekt ze uit wat er zo fijn is aan het schrijven van brieven.

Ik verstuurde (zoals hierboven beschreven) dus nooit een kaart. Ik gaf ze weleens persoonlijk tijdens een verjaardag of met kerst, maar daar bleef het bij. Ik weet nog dat ik op de basisschool en de middelbare standaard voor het kerstdiner van die kleine kerstkaartjes meenam. Sinds ik studeer, doe ik dat eigenlijk niet meer.

Maar dit jaar kriebelt het weer om fijne kerstkaarten in te slaan en ze naar dierbaren op te sturen. Ik heb het gevoel dat het deze kerst extra belangrijk is, dus ik zocht drie bedrijven op die hun kerstkaarten met liefde en aandacht hebben gemaakt.

Handgemaakt met waterverf

Petra van Dreumel stuurde een paar van haar zelfgemaakte wenskaarten naar de redactie en ik was gelijk verliefd. Ze illustreert haar kaarten met waterverf en laat in haar ontwerpen de natuur en kleurrijke hartjes vaak terugkomen. Voor de kerst en het nieuwe jaar heeft ze ook een aantal lieve kaarten gemaakt die je op haar website kunt vinden. Ook leuk: de wenskaarten zijn gedrukt op duurzaam papier gemaakt van olifantengras.

  • De kerstkaarten van Petra van Dreumel vind je hier.

Uit het archief

Nederland kent tientallen archieven, waar mooie beelden en verhalen te vinden zijn. Historisch bureau Goeie Ouwe Koeien dook deze archieven in op zoek naar oude kerstbeelden om daar ansichtkaarten van te maken. Hannah Bakx, historicus bij Goeie Ouwe Koeien: “In onze zoektocht naar beelden voor een set kerstkaarten, kwamen we bijzondere plaatjes tegen: van sleeënde kinderen in de jaren 50 tot typische beelden van een kerstbomenverkoop voor een tuincentrum. En van een besneeuwde Martinitoren tot het inzamelen van brood voor vogels.”

  • De kerstkaarten van Goeie Ouwe Koeien vind je hier.

Duurzame kerstkaarten

Duurzame kaarten maakt klimaatneutraal gedrukte kaarten zonder water en met gifvrije bio-inkt. Alle kaarten zijn gemaakt van 100% organisch materiaal en hierdoor niet milieubelastend – je zou ze bij wijze van spreken zo op de composthoop kunnen gooien – maar ze zijn bovenal leuk om ergens neer te zetten, natuurlijk. Het papier is van oud papier of karton gemaakt, maar ook van plantenstengels uit de oogstafval. Duurzame kaarten heeft een aardig grote kerstcollectie waarin ze simpele kaarten afwisselen met lieve taferelen van onder andere ezels, vogels en rendieren.

  • De kerstkaarten van Duurzame kaarten vind je hier.

Meer lezen?

  • Dit artikel maakt deel uit van de rubriek: ‘Brieven schrijven met Sara’. Alle blogs vind je hier.
  • Op zoek naar een duurzame kerstboom? Flow geeft drie tips.
  • Tips over het vinden van fijne kerstboeken vind je hier.

Tekst en fotografie Sara Assarrar

Promotional image Promotional image

Meer dan 150 pagina’s met paper goodies

Flow Paper Book for Nature Lovers

Een lekker dik boek met patronen en illustraties van Flow illustratoren. Een Paper Book van Nature Lovers voor Nature Lovers.

Bestel zonder verzendkosten