Denker des Vaderlands

Als arts wilde ze heel idealistisch de wereld verbeteren. Uiteindelijk werd ze filosoof en kwam de droom uit die ze als kind als had: schrijfster worden. Marli Huijer (1955) vertelt in Flow 2 over verleden, heden en toekomst. Hieronder kun je een fragment lezen uit het interview met de Denker des Vaderlands.

“Toen me werd gevraagd of ik Denker des Vaderlands wilde worden, dacht ik: ík? Ik vond het onvoorstelbaar eervol. Het is ook wonderlijk wat zo’n titel doet. Ik wist al dat een titel als professor maakt dat je opeens overal komt en dat mensen denken dat je iemand bent, ook al loop je in spijkerbroek. Je maakt hetzelfde mee als Denker des Vaderlands. En je gaat je gedragen naar zo’n titel, dat vind ik grappig om te zien, ook bij mezelf. Die titel geeft mij geweldige kansen om de belangstelling voor filosofie aan te wakkeren bij een groot publiek. Ik zit opeens in De wereld draait door en treed op op Lowlands. Overal kan ik mensen aan het denken zetten. Het grote plezier van filosofie is dat je leert dat dingen minder eenduidig zijn dan je in eerste instantie denkt. Je leert de rijkdom van het leven te zien, de gelaagdheid en de tegenstrijdigheden. Het geeft je de verwondering terug die je als kind had, toen je voortdurend vroeg: maar waarom? Daardoor worden de wereld en je leven veel interessanter.

20160307_Interview_MarliHuijer_2

Je kunt het hele interview lezen in Flow 2, die hier te bestellen is. Op YouTube zijn meerdere filmpjes te vinden met Marli Huijer. Bijvoorbeeld deze TEDx Talk over discipline.

Interview Renate van der Zee Fotografie Bonnita Postma

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING