Het strandproject van Hannah

Kunstenaar Hannah Tofts vraagt met haar werk aandacht voor het plastic afval dat in de oceanen terechtkomt. Ze pakt dit probleem heel letterlijk aan, door het plastic op te rapen en er iets moois van te maken. Ze hoopt mensen aan het denken te zetten over de enorme berg plastic die we met zijn allen gebruiken.

Foto Shannon Tofts

In Schotland, waar Hannah woont, ligt het strand soms vol met plastic flessen en andere verpakkingen. Hannah: “Zoals mensen in Nederland hun stoepje schoonhouden, zo maak je hier een stuk strand schoon.” Tijdens een bezoek aan haar vader in Australië ontdek ze dat het plastic daar juist heel klein is en dat die microdeeltjes ook in de zee terechtkomen. Het zet haar aan het denken. Het strand is voor de meeste mensen een fijne plek om te zijn, maar met deze vervuiling verandert dat. Ze start het project Letsgotothebeach om het bewustzijn rond plastic en het afval dat in de oceanen terechtkomt vergroten. Zodat we straks weer met dat blije en positieve gevoel naar het strand kunnen gaan.

Foto Hannah Tofts

Na zeven jaar plastic rapen aan de westkust van Scotland heeft Hannah een enorme verzameling plastic aangelegd. Ze sorteert haar vondsten, wast ze en fotografeert alle objecten. Uiteindelijk heeft ze er drie verschillende ontwerpen voor sarongs mee gemaakt. Via crowdfunding is het haar gelukt om de ontwerpen op textiel te laten drukken.

De sarongs zijn verkrijgbaar via Letsgotothebeach.org. Een deel van de opbrengsten gaat naar organisaties als Stichting de Noordzee en de Plastic Soup Foundation.

Video gemonteerd door Robin Piggot
Foto homepage Shannon Tofts

 

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING