Lisa Manuels (5/5)

Deze maand vertelt Lisa Manuels ons meer over haar creatieve leven in Rotterdam. In de laatste aflevering van haar gastblog geeft ze inspirerende tips voor iedereen die meer wil gaan tekenen en maken.  

In mijn vorige blog had ik het over mijn goede voornemen om meer te gaan tekenen en maken het komende jaar. Ik hoor steeds meer mensen die datzelfde idee hebben, maar dat ze – net als ik soms – tegen een aantal dingen aanlopen. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Je maakt ruimte op de keukentafel, je pakt al je materialen bij elkaar – papier, potloden, fineliners, een gum – je zet een kopje thee en gaat er eens even goed voor zitten. Je staart naar het witte vel papier en dan.. Helemaal niks. Wat ga je tekenen? Help!

Flow blog foto 1Je kunt natuurlijk een tof Pinterest-bord bijhouden met al die dingen die je inspireren of heel ouderwets met de schaar en wat oude tijdschriften aan de slag gaan. Maar al die mooie dingen kunnen je soms ook demotiveren; is niet alles al een keer gedaan? Waarom heb ik dit niet bedacht?! Naast de angst voor dat enge witte vel papier is er ook nog de faalangst die veel mensen hebben als het op creativiteit aankomt. Zonde!
Bedenk dat al die illustratoren en ontwerpers ook ergens zijn begonnen en dat het vooral gaat om het doen en niet om het eindresultaat. De beste tip is, denk ik; ga aan de slag! Je kunt niet beter worden in tekenen als je niet tekent.

Flow blog foto 2Zelf geef ik samen met illustratrice en vriendin Sarah Pronk al een aantal jaren cursussen in illustratie. Tijdens elke les ga je met een ander materiaal aan de slag en zo leer je wat bij je past en waar je graag mee werkt. Volgend jaar beginnen we met een  nieuwe cursus, eentje waarbij we ons richten op het vinden van inspiratie en nieuwe ideeën. We hebben er al heel erg veel zin in! Ook wij krijgen weer een creatieve boost van al die opdrachten die we samen met de cursisten doen. Bij deze geef ik jullie alvast een voorproefje. Met deze vier opdrachten kun je elke week van januari aan de slag met pen en papier!

Flow blog foto 3Week 1:
Kies een voorwerp dat je dagelijks gebruikt. Denk aan een theepot, stoel, lamp of telefoon. Teken ditzelfde voorwerp elke dag, maar telkens op een andere manier. Probeer het de ene dag bijvoorbeeld realistisch na te tekenen met potlood en maak er een andere dag een heel kleurrijke versie van met verf of papier.
Het is leuk om te zien hoe je hetzelfde voorwerp op zoveel verschillende manieren kunt afbeelden en wie weet kom je er zo achter welk van die manieren jou het meeste aanspreekt.

Week 2:
Zoek een aantal voorwerpen op straat, zoals blaadjes, takjes, verpakkingen of steentjes en maak daar een kleine illustratie mee. Schilder bijvoorbeeld oogjes op de blaadjes of teken een vogeltje op het takje. Inspiratie ligt letterlijk voor het oprapen!

Week 3:
Vraag iemand in je omgeving (of drie verschillende personen) om één voorwerp, één dier en één plek te noemen. Voorbeelden zijn ‘een paraplu’, ‘een kangaroe’ en ‘Texel’ of ‘een feesthoedje’, ‘een miereneter’ en ‘de maan’.
Verwerk deze drie elementen in een illustratie en probeer te verzinnen welk verhaal je met deze illustratie wilt vertellen. Is de kangaroe op vakantie op Texel, maar regent het helaas de hele week of is de miereneter op ruimtereis en viert `ie zijn aankomst op de maan?

Week 4:
Kies je favoriete film, verhaal, voorwerp, eten of dier en maak daar een patroon van. Wat denk je van een patroon van taartjes of sokken in vrolijke kleurtjes, vogels of Star Wars? Je kunt zo’n patroon kopiëren en gebruiken om cadeautjes in te pakken of om enveloppen van te vouwen. Of digitaliseer je illustratie en druk deze af op kaarten of stof!

Je kunt hier een filmpje kijken over hoe je een patroon kunt maken.

Veel plezier met tekenen!

Flow blog foto 5Als je iets gemaakt hebt, deel je het dan op Instagram of Facebook en tag je mij er even in? (@ShopElleAime) Ik ben heel benieuwd naar de resultaten! Als je zin hebt om meer van dit soort opdrachtjes te krijgen en om elke week een paar uurtjes creatief aan de slag te gaan, dan kun je natuurlijk mee komen doen met één van onze cursussen. Hopelijk tot dan!

Flow blog foto 6

Bij deze is mijn maandje gastbloggen voor Flow weer afgelopen. Ik vond het heel leuk om te doen. Ik wens jullie allemaal een heel mooi en creatief 2016 toe!

Liefs,

Lisa

Kijk voor meer informatie over de workshops en cursussen op de website van Elle Aime.

 

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING