Roos Ouwehand (1/4)

Roos Ouwehand is actrice en schrijfster. Je kent haar misschien nog als columnist van Flow Magazine. Ze schreef het toneelstuk Sophie waarvan de repetitieperiode net is gestart. Haar vriendin Tjitske Reidinga speelt de hoofdrol. Deze maand vertelt ze op ons blog wat er allemaal komt kijken bij het in première gaan van een toneelstuk. 

IMG_2073Vorige week maandag. De eerste lezing van Sophie. De zon scheen. Ik had mijn mooiste vestje aangetrokken. Alle medewerkers van DeLaMar Theater waren komen luisteren. Er was appeltaart en er was koffie. Het was een dag met een gouden randje.

Deze foto maakte hoofdrolspeelster en grote vriendin Tjitske ’s middags, bij de presentatie van het decor. Mijn gezicht spreekt boekdelen. Als een blij hondje kijk ik, omringd door acteurs, technici en regisseur Antoine Uitdehaag, naar de maquette. Zo opgetogen als ik op die foto kijk, heb ik me de hele dag gevoeld: als Alice in Wonderland die door een gat in de grond naar een magische, andere wereld kijkt.

Een voorstelling maken is iets vreemds. Als je begint is er nog niets, behalve wat woorden op papier en een groepje aardige mensen. Twee maanden later staat er een complete wereld op het toneel. Als actrice heb ik dat wonderlijke proces al vaak meegemaakt, maar dit is de eerste keer dat er een tekst van mij wordt uitgevoerd en dat is – merk ik nu – nog veel krankzinniger.

Het stuk is nu van hen. Van de ontwerpers en de technici en de regisseur en de spelers. De komende weken zullen ze eindeloos in de weer gaan met die zinnetjes, die ik geschreven heb. En zachtjes wanhopen. En mij een beetje gaan haten. Dat hoort er ook bij – weet ik – ik heb het zelf vaak genoeg meegemaakt. Maar vandaag nog niet. Vandaag is er appeltaart en blijde verwachting en opwinding over wat nog komen gaat.

Als ik ‘s avonds een ui sta te snijden, constateer ik opgelucht dat het me tegenwoordig goed lukt om zo’n dag niet te laten verpesten door ‘Ojee’ en ‘Als’. ‘Ojee, als iedereen het maar goed en leuk vindt’. ‘Ojee, als die en die er niet iets gemeens over zal schrijven’. Terwijl ik me af begin te vragen of ik dan eindelijk ouder en wijzer aan het worden ben, piept er een bericht van Tjitske. Wat voelt het goed hè, schrijft ze en ik antwoord: Ja, het voelt aan alle kanten goed. En dan gaat dit blije, gezegende hondje een pan spaghetti maken.

Benieuwd naar de voorstelling Sophie? Kijk voor meer informatie over de voorstelling op de website van het DeLaMar Theater.

Foto: Tjitske Reidinga

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING