Een junk journal: dit is het en zo begin je

junk journal

De junk journal is de duurzame variant van een art journal, waarin vooral gevonden en gerecycled materiaal wordt gebruikt. Hier leggen we uit hoe je er zelf een maakt.

Zo’n journal varieert natuurlijk van persoon tot persoon, omdat iedereen ‘junk’ als iets anders beschouwt. Je kunt het letterlijk nemen, door zoals hierboven beschreven staat vooral gerecycled materiaal te gebruiken. Neem je het iets minder letterlijk, dan kan het ook een boekje worden waarin je al de ‘rommel’ uit je eigen leven stopt. Zoiets als de rommella in je huis, maar dan in een journal. Wil je er graag mee beginnen? Dit zijn vier manieren waarop je zo’n junk journal kunt gebruiken.

 1. Gebruik ‘m als dagelijkse journal
  Net zoals je een agenda of bullet journal zou gebruiken. Je schrijft er je dagelijkse gedachten en afspraken in, maar dan op een meer visuele manier. Je kunt hiervoor pagina’s uit een oud tijdschrift of boek gebruiken, of spreads uit foldertjes die je in de brievenbus krijgt. Je kunt er ook je dagelijkse herinneringen in stoppen. Een bonnetje van de koffie die je met een vriendin dronk, of een aankoopkaartje van de broek die je kocht.
 2. Gebruik ‘m als planner
  Ben je gek op to do-lijstjes, dan kun je je junk journal zo inrichten dat het een planner wordt. Schrijf er letterlijk de dingen in op die je die dag, week of maand moet doen of schrijf er alleen je afspraken in op. Je kunt zelf kiezen hoe je het vormgeeft.
 3. Maak een herinneringsboek
  Van je eigen leven of dat van je moeder of oma, bijvoorbeeld. Verzamel alle tastbare herinneringen die je van die persoon hebt en plak ze (in chronologische volgorde) in. Op die manier heb je een mooi boek om in de kast te zetten.
 4. Geef je junk journal een thema
  Je boek hoeft niet altijd persoonlijk te zijn, je kunt het ook een bepaald thema geven. Rondom dit onderwerp verzamel je dan allerlei dingen die je tegenkomt. Kies bijvoorbeeld voor het thema bloemen en plak gedroogde bloemen in, of patronen en illustraties die je tegenkomt.

Bron: Artjournalist.com  Fotografie Rifqi Ali Ridho/Unsplash.com

Kijk hier voor alle actuele aanbiedingen en kortingscodes in de webshop.

Promotional image Promotional image

Wacht even

Neem vaker een #flowmomentje. Mijmer, verveel je, reflecteer, wacht en vooral: doe even niets. Want dat zijn we stiekem een beetje verleerd.

Even niets: zo doe je dat