Iedere avond in een journal werken: zo begin je

journal

Elke woensdagavond knipt, scheurt, plakt, tekent en schrijft journalist Catelijne Elzes in haar journal. Dat zijn mooie, stille uren die ze koestert. Ook beginnen? We delen tips.

  1. Haal een schetsboek in huis met wat dikker papier, een fijne pen, wat verf, een schaar, een lijmstift en een oud tijdschrift. Begin zonder na te denken.
  2. Je kunt ook voor een paar euro een oud boek kopen met een mooie kaft. Als je de pagina’s grondt met gesso (een soort primer), kun je er weer op schrijven, tekenen en plakken.
  3. Ervaring, kennis of een einddoel zijn niet nodig. Het kan niet fout gaan.
  4. Doe waar je zin in hebt. Als het je leuk lijkt om te scheuren, ga scheuren. Als je verf wilt uitproberen, zet wat klodders op papier. En verspreid de verf dan eens met je vingers of een oude pas.
  5. Oordeel niet, maar ervaar.
  6. Het mag ‘lelijk’ worden. Het handige van een boek is dat je het dicht kunt doen, de druk van een schilderdoek is bijvoorbeeld groter. Je mag ook pagina’s dichtplakken, uitscheuren, verbranden en je hoeft al helemaal niks te delen.
  7. Denk nooit: ‘I lost it’. Bang zijn dat je ‘het’ kwijt bent, daar heeft elke creatieve geest weleens last van. Het komt weer.

Tekst Catelijne Elzes Fotografie Alexandra Lammerink/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

Meer dan 150 pagina’s met paper goodies

Flow Paper Book for Nature Lovers

Een lekker dik boek met patronen en illustraties van Flow illustratoren. Een Paper Book van Nature Lovers voor Nature Lovers.

Bestel zonder verzendkosten