Schaaltjes maken van papier-mâché: zo doe je dat

Schaaltjes maken

Zin in een creatieve ochtend? Flow’s Ellen Nij Bijvank laat zien hoe je deze kleurrijke schaaltjes van papier-mâché zelf maakt. 

Dit heb je nodig:

 • dun papier, zoals vloeipapier (in wit en blauw)
 • waterballonnen
 • kartonnen bekertjes
 • tape
 • vernislijm/decoupagelijm/Mod Podge
 • platte kwast

En zo doe je het:

 1. Scheur het vloeipapier in kleine stukjes.
 2. Blaas een waterballon op, knoop ’m dicht en zet op z’n kop in een papieren bekertje. Leg iets zwaars in het bekertje voor de stevigheid. Smeer de ballon in met lijm. Leg er een stukje wit vloeipapier op en smeer er een laagje lijm overheen. Leg overlappend een volgend stukje vloeipapier op de ballon en bedek weer met lijm. Ga zo door tot de ballon tot halverwege (of zo hoog als je het bakje straks wilt hebben) bedekt is met wit vloeipapier. Plak er voor de stevigheid nog drie à vier laagjes wit vloeipapier overheen.
 3. Je maakt er een tweekleurig bakje van door voor de buitenlaag een andere kleur vloeipapier te gebruiken, zoals hier blauw.
 4. Al het wit van de binnenkant is nu bedekt met blauw. Laat een nachtje drogen.
 5. Als de buitenkant helemaal droog en stevig aanvoelt, kun je voorzichtig een gaatje in de ballon prikken. Haal de lege ballon uit het schaaltje. Je kunt de bovenkant bijknippen, maar een rafelig randje kan ook mooi zijn.
 6. Je kunt alle kanten op met de kleur en het ontwerp van de bakjes. Kies bijvoorbeeld voor papier met een patroontje voor de binnenkant (bij een effen buitenkant) of druk met een pons stippen uit tissuepapier en plak die op de buitenkant. Het dip dyeeffect van het bovenste bakje krijg je door boven op de ballon te beginnen met alleen laagjes blauw, dan een baan te maken van afwisselend blauw en wit vloeipapier en de onderste rand alleen met wit te beplakken.

Blog schaaltjes

Tekst en fotografie Ellen Nij Bijvank

Meer DIY's?

Promotional image Promotional image

Meer dan 150 pagina’s met paper goodies

Flow Paper Book for Nature Lovers

Een lekker dik boek met patronen en illustraties van Flow illustratoren. Een Paper Book van Nature Lovers voor Nature Lovers.

Bestel zonder verzendkosten