De troost van risotto

Foodblogs zijn de nieuwe kookboeken. Zonder bladzijden vol chocoladevingerafdrukken en spetters olijfolie, maar met net zo veel liefde voor eten gemaakt. Daarom vanaf nu in elk nummer van Flow: de favoriete recepten van een foodblogger. In het nieuwste magazine (nummer 1) is dat Maura van Yellowlemontreeblog.com. Speciaal voor Flowmagazine.nl selecteerde ze nóg een lekker recept.

Maura2
Maura: “Sinds 2013 heb ik het blog Yellow Lemon Tree, waarop ik mijn liefde voor eten combineer met die voor reizen en fotograferen. Ik doe dat naast mijn werk in de psychische gezondheidszorg. Het kost veel tijd, maar koken en fotograferen werken voor mij heel ontspannend. Op mijn blog geef ik recepten van mijn culinaire try before you die-lijst: gerechten die ik absoluut een keer wil maken en proeven. Liefst is dat eten waar een klein verhaal achter zit.”

Romige risotto met crunchy chorizo, chili’s en bosui

“Een flinke pan risotto is mijn ultieme comfort food. Het roept bij mij speciale herinneringen op aan vroeger. Aan die keren dat ik verkleumd thuiskwam na een lange schooldag en mijn moeder verklapte dat ze dit Italiaanse rijstgerecht ging maken. Dan kon ik me er enorm op verheugen om in mijn pyjama voor de tv een grote kom romige risotto met extra kaas te eten. Dit recept – met knapperig gebakken chorizo – is waarschijnlijk mijn favoriete risotto.”

Voor 4 personen:
* 4 kleine gedroogde chilipepers, met zaadjes
* 1 chorizoworst
* 4 bosuitjes
* 1,5 liter groentebouillon
* scheut olijfolie
* 50 g roomboter
* 1 gele ui, gesnipperd
* 1 teentje knoflook, fijngesneden
* 400 g arboriorijst (risotto rijst)
* 125 ml droge witte wijn
* 150 gram geraspte Parmezaanse kaas
* versgemalen zout & peper
* rucola

Laat de gedroogde chili’s met zaadjes (of zonder als je die te pittig vindt) een kwartiertje weken in warm water. Haal de chili’s eruit, snijd ze in dunne reepjes en zet apart. Snijd de chorizo in mooie kleine blokjes. Bak deze in ongeveer 5 minuten op hoog vuur in een koekenpan knapperig en bruin. Schep ze uit het bakvet en laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de bosui in dunne ringetjes. Breng de bouillon aan de kook in een kleine pan. Houd net tegen de kook aan. Verwarm de olijfolie met de helft van de boter in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui en knoflook op laag vuur. Voor het beste resultaat neem je de tijd en bak je de ui heel zacht, zonder dat hij verkleurt. Doe de rijst erbij en schep om tot hij glazig gaat zien. Doe dan de wijn erbij en roer tot de wijn helemaal is opgenomen. Voeg nu met een soeplepel een lepel bouillon toe. Blijf steeds roeren en voeg pas weer een nieuwe lepel bouillon toe als de vorige helemaal is opgenomen. Roer regelmatig met een houten lepel door de pan, zodat de rijst de bouillon goed kan opnemen. Haal de pan van het vuur als de rijst ‘al dente’ is (na ongeveer 20-30 minuten). Roer de chorizo, bosui (houd een paar ringetjes achter voor de topping), chili’s, Parmezaanse kaas en de rest van de boter erdoor. Laat even staan. Schep de risotto in diepe borden en garneer met wat bosui, Parmezaanse kaas en geef er eventueel wat rucola bij. Eet op voor de televisie op de bank.

risottochorizo1 kopie

Recepten en fotografie Maura Interview Chris Muyres

 

Promotional image Promotional image

Hij is er weer!

Flow Book for Paper Lovers 9

Een nieuwe editie van onze jaarlijkse bestseller, met 300+ pagina's papier en paper goodies, zoals een kattenhuis, stickers en retro briefpapier.

BEKIJK DIT BOOK FOR PAPER LOVERS