Hoe word je (weer) creatief? Inspiratie en tips van illustrator Yukiko Noritake

Yukiko Noritake

Bij Flow 1 vind je de eerste SlowNewsJournal, een krant zonder haast, met bijzondere en positieve verhalen. De Japanse illustrator Yukiko Noritake maakte de coverillustratie. Hoe komt deze artiest aan haar inspiratie? En hoe zet je je eigen creativiteit weer ‘aan’?

Hoe ga jij zelf aan de slag?

“Mijn favoriete onderwerpen zijn de ‘gewone’ dingen en momenten in het leven. Dat kan bijvoorbeeld een mooi landschap zijn, een gezellige avond met vrienden of warme momenten met familie. Ik vind het leuk dat deze echte gebeurtenissen een illustratie meer emotionele lading geven dan wanneer je een denkbeeldige situatie illustreert.

Ik maak illustraties met acrylverf. De schilderijen die ik maak, scan ik in en eventueel pas ik de kleuren daarna aan in Photoshop om ze helemaal af te maken. Ik raak ook altijd geïnspireerd door mode of bij het zien van foto’s en kunstwerken van anderen. En als ik op vakantie ben, haal ik veel inspiratie uit de landschappen waar ik langskom; het licht dat de natuur maakt vind ik zo mooi.”

Wat zijn jouw tips om creativiteit op gang te brengen?

“De eerste stap is: focus op het vinden van iets wat je erg leuk vindt. Op de kunstacademie moesten we verschillende tekentechnieken uittesten en daarom gebruikte ik veel verschillende soorten verf, pennen, stiften en papier. Het bekijken van andermans werk kan je ook zin en inspiratie geven om creatief bezig te zijn.

Hobby’s uit je kindertijd zijn denk ik een mooi handvat om erachter te komen wat je graag doet. Ik herinner me nog dat ik op de basisschool een schilderij maakte met acrylverf, ik was zo onder de indruk van de heldere kleuren. Toen al vond ik het geweldig om portretten en bloemen te schilderen.

Ik heb vaak illustraties gemaakt waar ik toch niet tevreden mee was, die belandden dan in de papierbak. Maar ik maakte mijn tekeningen áltijd af, blij of niet, dan kon ik het eindresultaat bekijken en me afvragen waarom ik niet tevreden was. Daar heb ik een hoop van geleerd: blijf dus veel oefenen, ook als het even tegenzit.”

Meer lezen

Interview Ruby Wijdenbosch  Coverillustratie Yukiko Noritake

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING