Cyanotype maken

cyanotype

Stylist Wenda Torenbosch laat zien hoe je zelf een cyanotype met bloemen kunt maken.

Dit heb je nodig:
een cyanotype kit (inclusief twee flesjes chemicaliën (A1 en B), maatcilinder, roerstaafje, foamkwast en mengbakje) • water • aquarelpapier (A2-formaat) • droogbloemen • houten plaat (A2) • glasplaat (A2)

Voorbereidingen
Je hebt drie ruimtes nodig:

  • Een plek waar het daglicht niet direct op je papier valt (volledige verduistering zoals in een doka is niet nodig).
  • Een plek waar de zon schijnt: het liefst op een droge, zonnige dag buiten. Dan doet het uv-gevoelige papier z’n werk en krijg je een mooie donkerblauwe ‘afdruk’.
  • Een plek met een wastafel.

En zo doe je het:

  1. Voeg 100 ml water toe aan flesje A1 én 100 ml aan flesje B. Meng A1 en B in de maatcilinder: begin met een kleine hoeveelheid (10 ml van elk flesje is genoeg voor twee vellen op A2-formaat). Meng de chemicaliën met de roerstaaf en giet het mengsel in het mengbakje. Gebruik de foamkwast om het aquarelpapier met het mengsel in te smeren. Laat het papier dertig tot zestig minuten goed drogen op een donkere plek.
  2. Leg het opgedroogde papier op de plank (check of je papier goed droog is, anders blijven de bloemen eraan vastplakken). Maak een compositie van droogbloemen op het papier.
  3. Plaats de glasplaat op het papier en leg met plank en al in de zon. Wacht tot het papier van geel naar groen naar purper kleurt. Afhankelijk van de sterkte van de zon duurt dit tien tot twintig minuten.
  4. Laat een gootsteen vollopen en leg het papier twintig minuten lang in het water. Je ziet het papier van purper naar blauw kleuren.
  5. Laat het papier een dag drogen.
  6. Klaar!Cyanotype maken

Tekst en styling Wenda Torenbosch Fotografie Maria Stijger

Promotional image Promotional image

BOOK FOR PAPER LOVERS 6

Het nieuwe Book for Paper Lovers ligt in de winkel! In het Book for Paper Lovers vind je vouwvellen, posters, notebooks, labels, een pop-up kasje met papieren plantjes, een gezichten-tekenboekje, inpakpapier, stickers en nog veel meer.

Ga naar de shop