DIY waterverf

Op 7 oktober gaf illustrator Marenthe Otten een workshop in het Rijksmuseum in Amsterdam, en vandaag kun je onze eerste artist in residence Louise Lockhart ontmoeten in Utrecht. Daarom hebben we zaterdag tot en met dinsdag uitgeroepen tot mini-tekenweek, met blogjes over tekenen en creatief bezig zijn. In dit blog een lesje tekenen met waterverf van Ananda Yankellow.

Dit heb je nodig:
✻ (Aquarel)papier
✻ Penselen, liefst rond met een scherp puntje
✻ Doosje met pastilles aquarelverf
✻ Plastic bordje om kleuren te mengen
✻ Potje met (warm) water

Flower 1
Schilder eerst de bloemblaadjes. Begin met een lichte kleur verf (dus sterk verdund met water). Je kunt de blaadjes altijd nog donkerder maken als je ze te licht vindt, maar donkere kleuren lichter maken lukt niet.

Flower 3
Schilder het hart van de bloem. Maak daarvoor een schoon penseel nat en strijk ermee over de plek waar het hart moet komen. Dip het penseel nu in de gele verf en schilder het hart. Door het papier van tevoren vochtig te maken, vloeit de gele verf mooi uit waardoor je geen scherpe randjes in het bloemhartje krijgt.

Flower 5
Voeg een paar bloemen toe alsof je ze vanaf de zijkant ziet. Heb je bij de andere bloemen vooral oranje en gele tinten gebruikt, zoals hier, dan is een blauwe bloem erbij wel mooi voor wat contrast.

Flower 7x
Je kunt nu wat accenten toevoegen met diepere kleuren door de verf met minder water te verdunnen. De dieprode punten van de bloemblaadjes, de donkere oranje kleur aan de basis van de middelste bloem, wat extra stipjes: deze ‘donkere’ accenten geven diepte aan je bloemen.

Flower 9
Schilder de stelen van de bloemen eerst met een lichte, verdunde kleur groen en schilder er meteen wat blaadjes bij. Varieer een beetje met de grootte van de blaadjes. Kies een donkerder kleur groen en schilder hiermee de steelaanzet en steel van de bloemen die je van de zijkant ziet.

Flower 10
In de natuur heb je niet één kleur groen, varieer dus ook hier met verschillende tinten. Groengeel, blauwgroen, zelfs een beetje bruinig groen: probeer wat verschillende tinten uit bij de blaadjes, en pak meteen ook een paar stelen mee.

Flower 11
Hebben je bloemen nog wat extra’s nodig? Misschien wat kleine stippen in het hart?

Flower 13
Klaar! Als de verf goed droog is, na ongeveer 30 minuten, kun je het blad onder een grote stapel boeken leggen. Door het gewicht zullen alle bobbels uit het papier verdwijnen.

Promotional image Promotional image

Nu te bestellen

Flow Vakantiebox 2018

Het Vakantieboek is er weer – deze keer in een box met extra’s zoals ansichtkaarten, een bakje met herinneringskaartjes en een schrift zonder haast.

Naar de shop