Aloë vera tegen jeuk, als aftersun en meer

Een van de meest bekende medicinale planten is Aloë vera. In het blad van de plant zit gel dat kan worden gebruikt bij diverse kwaaltjes en als preventieve huidverzorging. De herstellende werking van Aloë vera komt doordat het vol zit met krachtige stoffen.

De hoeveelheid werkzame stoffen (als acemannan, saponine, enzymen, vitamines waaronder B12, aminozuren en mineralen) is afhankelijk van de soort Aloë vera en hoe de plant is gekweekt. Waar kun je deze plant voor gebruiken?

  • Eikenprocessierups – bij ongewenst contact met de brandhaartjes van de eikenprocessierups verkoelt, verzacht, hydrateert en herstelt de huid door de gel van de Aloë.
  • Aftersun – na een dag in de zon heeft je huid behoefte aan hydratatie en verkoeling. Rijke crèmes en oliën houden de warmte juist vast, terwijl Aloë vera de huid verkoelt, hydrateert en herstelt.
  • Huidverzorging – de herstellende werking werkt ook bij een onzuivere, droge of gevoelige huid. Ook rimpels, huidirritaties en vochtarme velletjes zullen goed varen bij het gebruik van verse Aloë.
  • Huidproblemen – acne, eczeem, littekens, striae en brandwonden hebben allen een diepere oorzaak en zullen niet verdwijnen bij het gebruik van Aloë vera. Wel kan de huid grotendeels herstellen en zullen bijwerkingen als jeuk en pijn verminderen.
  • Haarverzorging – waarschijnlijk de meest verrassende werking van Aloë vera is als haarmasker. Het werkt verzachtend voor je haren en hoofdhuid, stimuleert de haargroei en het haar en krullen worden er sterker van.

Zelf 100% verse Aloë vera-gel maken

Aloë vera-gel in potjes en tubes is meestal verwarmd en door filters gehaald. Dr. Green levert grote Aloë vera-bladeren, -planten en -stekjes waarmee je zelf Aloë vera-gel kunt maken. Dr. Green kweekt alleen Aloë barbadensis. Dat is de meest geneeskrachtige Aloë. De gel maken is heel makkelijk: je snijdt het blad open en lepelt de gel er zo uit. De pure gel kun je direct gebruiken voor een natuurlijke en krachtige werking.

Via de website van Dr. Green vind je meer informatie over Aloë vera.

Tekst Nina van Hilst  Beeld Katja-Anna Krug

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING