5x duurzame tips tegen de hoge gasprijs

gasprijs duurzaam

Ook in 2022 zal de gasprijs nog hoog zijn. Hoewel dit schrikken kan zijn op je energierekening, is het ook een goed moment om meer duurzame stappen te nemen om meer energie te besparen in huis. Je gasverbruik omlaag krijgen is goed voor je portemonnee en voor het klimaat. 

De prijs van aardgas is het afgelopen jaar flink gestegen. Van gemiddeld € 0,95 per kubieke meter in augustus 2021 naar € 2,24 in januari 2022. Niet alleen voor je bankrekening, maar ook voor de natuur is het verminderen van je verbruik een goed idee. Hoe kun je dit aanpakken?

  • Zet de verwarming lager. De WHO raadt een temperatuur aan tussen de 18 en 21 graden. Waarbij ouderen en zieken op de 20 graden kunnen gaan zitten, is het voor gezonde mensen goed om aan een lagere temperatuur te wennen. Het ietwat koud hebben heeft als voordeel dat je stofwisseling goed op gang komt en vetverbranding stimuleert.
  • Kleed je gepast. In de winter in een T-shirt in huis lopen, zorgt dat we de verwarming makkelijk wat hoger zetten. Door je in laagjes te kleden houd je je lichaamswarmte beter vast. Wol en thermokleding zijn geschikt voor meerdere dunne lagen. Zorg ook voor warme voeten; door pantoffels of sokken van wol of fleece te dragen, heeft je lichaam minder warmteverlies.
  • Investeer in besparende en isolerende aanpassingen in huis. Enkelglas, gordijnen over de verwarming en kieren in de deuren zijn boosdoeners voor groot energieverlies in huis. Als je een eigen woning hebt, kan het rendabel zijn om duurzame aanpassingen in huis te doen. Je kunt ook met een verhuurder overleggen wat er mogelijk is. Een nieuwe hr-ketel, dubbelglas en woningisolatie zijn grote ingrepen. Het aanbrengen van een waterbesparende douchekop, tochtstrips, gordijnen en radiatorfolie zijn betaalbare aanpassingen die je makkelijk kunt aanbrengen.
  • Duurzaam verbouwen. Uiteindelijk zullen we gaan wonen zonder aardgas. Als je plannen hebt voor een grote verbouwing of de bouw van een nieuwe woning, is het toepassen of gereed maken voor duurzame technieken een goed plan. Woningen kunnen verwarmd worden door een elektrische warmtepomp of een warmtenet in een woonwijk. Door te koken op inductie, de beste woningisolatie toe te passen en gebruik te maken van een zonneboiler is gas niet meer nodig.
  • Hulpmiddelen voor meer warmte. Een ouderwetse kruik op schoot doet nog steeds goed werk wanneer je op de bank zit. Als je overdag de verwarming lager wilt zetten, maar veel stilzit op je thuiswerkplek, kan een verwarmde vloermat helpen je voeten te verwarmen. Het Nederlandse merk Stoov heeft infraroodkussens en stoelverwarming om lekker warm te kunnen thuiswerken.

Meer lezen

Tekst en fotografie Nina van Hilst

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING