Een kampvuuravond houden: zo doe je dat

kampvuuravond

Tegenwoordig zijn veel van ons de connectie met de natuur en de seizoenen een beetje kwijt. Hoe vinden we die weer terug? Schrijver Sarah Stirling geeft je tips in haar boek Meer natuur! en wij delen er een paar. Deze keer: een kampvuuravond houden. 

Sarah: ‘Toen ik gezellig met vrienden rond een gloeiend kampvuur zat, starend in het hypnotiserende geflakker van de vlammen, kwamen de verhalen los. De oorsprong van taal is een vraag die de wetenschap nog niet heeft kunnen beantwoorden, maar terwijl ik daar zat, wist ik ineens zeker dat de ontwikkeling was versneld door de ontdekking van het vuur. Hoe en waar mag je een kampvuur maken? Een boswachter van een nationaal park heeft me geholpen de volgende richtlijnen op te stellen.’

Locatie

De regels omtrent kampvuren in het wild verschillen en een kampvuur mag zeker niet overal gemaakt worden, dus informeer naar de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) van de gemeente. Sommige campings staan kampvuren toe of hebben speciaal hiervoor aangelegde vuurplaatsen.

Omgeving

De veiligste en minste schadelijke plek om een kampvuur te maken is in de regel een rustig strand, ver van de duinen. Een rivierbedding op een behoorlijke afstand van vegetatie is ook een goede plek. Houd kampvuren klein.

Hout

Overweeg om je eigen hout mee te nemen, vooral als je een populaire plek bezoekt. Dood hout is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Ligt er ruim voldoende dood hout, zorg er dan voor dat je vooral droog hout gebruikt.

Tondel en aanmaakhout

Goede tondelmaterialen zijn dunne droge bast, droog gras en dode varens. Het is een goed idee om een oude krant mee te nemen als back-up. Verzamel ook wat aanmaakhout: droge takjes, van piepklein tot vingerdik.

Vuur maken

Graaf een ondiepe kuil, maak een vlot van aanmaakhout en plaats het tondelmateriaal erbovenop; werk van binnen naar buiten en gebruik je materialen hierbij van klein naar groot. Laat een klein gat in het midden en leg daar het aangestoken tondelmateriaal in. Voeg zodra het vuur goed brandt de grotere takken toe.

Laat geen sporen achter

Giet water over het vuur terwijl je met een stok in de vuurresten duwt om het water dieper in het vuur te laten komen. Ga pas weg als alles volledig afgekoeld is. Verspreid de as zodat het niet allemaal op één plek ligt en vul daarna de kuil weer op. Neem je afval mee.

Kampvuursnacks

  1. S’mores: rijg een marshmallow aan een stokje en verwarm deze boven het vuur tot-ie kleverig is. Druk ‘m plat tussen twee koekjes en voeg als je wilt nog een lekker decadente laag chocolade toe.
  2. Gebakken appels: klop thuis met een mixer een beetje boter romig met bruine suiker, rozijnen en kaneel. Boor een appel per persoon uit, vul het gat met het botermengsel en wikkel de appel in folie. Leg twintig minuten op de gloeiende houtskool.

Over Meer natuur!
De tekst in dit blog komt uit het boek Meer natuur!. Veel mensen hebben daar namelijk meer behoefte aan en dit boek neemt je in elk seizoen mee op avontuur aan de hand van tips, DIY’s en recepten. Zwem in natuurwater, kook boven een kampvuur, zoek schelpen, ga zeevissen of maak je eigen jam. Je hoeft geen grootse avonturen te beleven om meer in contact te komen met de natuur. Met tekst van Sarah Stirling en illustraties van Amy Grimes. Het boek wordt uitgegeven door Becht.

Tekst Sarah Stirling  Illustratie Amy Grimes

Promotional image Promotional image

Hij is er weer!

Flow Book for Paper Lovers 9

Een nieuwe editie van onze jaarlijkse bestseller, met 300+ pagina's papier en paper goodies, zoals een kattenhuis, stickers en retro briefpapier.

BEKIJK DIT BOOK FOR PAPER LOVERS