Stap voor stap: met deze tips wordt je wandeltocht fijner

wandeltocht

We wandelen bij Flow heel wat af, want het geeft zo’n lekker leeg hoofd. Wil je het lopen echt serieus gaan aanpakken? In een artikel van De Morgen vind je handige tips voor je wandeltocht. En online editor Bente, zelf fervent wandelaar, vult ze aan.

  1. Het begint allemaal met de juiste schoen. Wietse Claes, sales expert trekking van A.S. Adventure, zegt in het artikel: “Heel belangrijk: koop niet zonder te passen. Je voeten moeten nog wat bewegingsvrijheid hebben omdat ze tijdens het wandelen een beetje opzwellen. Ga daarom ’s avonds passen, dan zijn je voeten het dikst. Wanneer je nog een vinger achter je voet krijgt als je veters niet zijn dichtgeknoopt, heb je de juiste maat te pakken.” Daar sluit Bente zich volledig bij aan. “Mijn grootste fout tijdens mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella was het dragen van te kleine schoenen. Onderweg heb ik nieuwe moeten passen en kopen omdat ik anders de tocht niet meer volhield.” Bente liet na de tocht haar nieuwe schoenen aanmeten bij winkel Bever.
  2. Ook de juiste wandelsokken zijn belangrijk. “Katoenen sokken worden nat van het zweet, waardoor je huid weker wordt en de kans op blaren vergroot,” zegt Claes. Bente draagt hoge sokken van merinowol, die ze ook bij Bever vond.
  3. Ga je naar een gebied met veel heuvels? Dan kunnen wandelstokken best prettig zijn. Bente: “Mij hebben ze gered bij het stijgen en dalen in Spanje. Had ik ze niet gebruikt, dan hadden mijn knieën het een stuk zwaarder gehad.”
  4. Denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan je medemens en de natuur. Laat niet zomaar afval achter, bijvoorbeeld. Kom je iets tegen van een voorgaande wandelaar, gooi het dan alsnog weg. Probeer niet van het pad af te wijken en vertrap de planten niet.
  5. Ga voorbereid op weg. Zorg dat je telefoon opgeladen is. Ga je naar afgelegen gebied, denk dan na over een GPS-apparaat. En misschien nog handiger: neem een papieren kaart mee. Als al het andere wegvalt, weet je jezelf altijd nog te redden.
  6. Misschien een open deur, maar zorg dat je de juiste kleding draagt. Bente: “Ik liep de pelgrimstocht in het najaar en dat zorgde voor afwisselend weer. Zo was het in de ochtend erg koud, maar kon het een paar uur later alweer bloedheet zijn. Ik droeg daarom laag op laag. Een ademend wandelshirt, daaroverheen een vestje en daar weer overheen een (regen)jas. Naarmate het warmer (of kouder) werd, kon ik een laag uit of aan doen.
  7. Zorg altijd dat je genoeg eten en drinken bij je hebt, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken tijdens de wandeltocht. Bente: “Ik liep eens een tocht van 24 kilometer in Nederland, behoorlijk afgelegen, en kwam er veel te laat achter dat ik bijna al mijn eten vergeten was. Dat heeft voor behoorlijk wat stress gezorgd.”

Lees meer

Tekst Bente van de Wouw  Bron De Morgen  Fotografie Tiare Bowman/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING