Zeevissen: zo leer je het zelf deze zomer

zeevissen

Tegenwoordig zijn we de connectie met de natuur en seizoenen een beetje kwijt. Hoe vinden we die weer terug? Schrijver Sarah Stirling geeft je tips in haar boek Meer natuur! en wij delen er een paar. Deze keer: zeevissen.

Los van het kopen van lokaal en lijngevangen vis is de duurzaamste manier om vis te eten hem zelf te vangen. Je vangt er meteen ook iets anders mee: het is een goed excuus om lekker te zitten en gewoon wat te mijmeren. Een pier biedt een panoramisch uitzicht over de lichtshow van zee en lucht, geeft makkelijk toegang tot diepe wateren en de begroeide fundamenten trekken vis aan: ideaal voor de beginner, zo heb ik ontdekt.

Belangrijkste visuitrusting

 • zoutwaterhengel (roest niet), vismolen en vislijnset – deze combinatie is veelzijdig en makkelijk in gebruik
 • verschillende vishaken, wartel (hengelsportzaak), vislood en aas (zie Welke uitrusting?, blz. 61)

Ook handig

 • tang met een lange bek (om haken uit de vis te verwijderen)
 • oude handdoek (om de vis mee beet te pakken als je ervoor kiest om hem vrij te laten – contact met de schubben is schadelijk voor het dier; maar ook om je handen mee schoon te maken)
 • scherp mes
 • emmer
 • vangnet (naar keuze)
 • driepoot, om je hengel in te zetten (naar keuze)

Aan de slag met zeevissen

Er is een verwarrende hoeveelheid hengels en methoden waar je naartoe kunt groeien, maar ik raad je aan om je eerst het vissen eigen te maken met de links aanbevolen simpele, redelijk geprijsde uitrusting. Voor nog minder geld kun je ook een handlijn en aas aanschaffen, ideaal om van een pier te laten hangen.

Kies je plek

Zoek een geschikte kade of pier op een kaart of vraag bij een plaatselijke hengelsportzaak om advies. Voor zeevissen heb je doorgaans geen vergunning nodig, maar voor het vissen op meren en rivieren wel. Vissen is niet op elke pier toegestaan. Als er andere mensen zitten te vissen is dat een goed teken, maar geef elkaar wel de ruimte.

Welke uitrusting?

Welke type uitrusting en aas je gebruikt en wanneer je het best kunt gaan vissen, hangt af van de lokale vissoorten: vraag om advies bij een hengelsportzaak. De enige knoop die je hoeft te kennen is de halve bloedknoop (clinchknoop).

Werpen voorbereiden

Haal de lijn binnen totdat de haak vlak bij de top van je hengel is. Houd met je ene hand de hengel aan de onderkant van het handvat beet, en met je andere het handvat bovenaan, terwijl je met één vinger of je duim de visdraad vastklemt zodat hij niet kan afrollen. Klik de beugel van de vismolen open.

Werpen

Breng je hengel naar achteren over je schouder en gooi in één beweging naar voren waarbij je de lijn die je vasthield loslaat, zodat het gewicht van het vislood de lijn mee de zee in trekt. Klik de beugel van de vismolen dicht. Of laat je lijn zakken langs de pier, want de met zeewier bedekte basis van de pier trekt hongerige vissen aan.

Vangen

Zet na het werpen de hengel tegen een muur of reling, of zet hem in je driepoot, en wacht, terwijl je één oog op de top van je hengel houdt.

Binnenhalen

Als je de top van je hengel ziet bewegen of trillen pak de hengel dan op, beweeg de top van de hengel omhoog om de vis ‘aan de haak’ te slaan en haal de lijn binnen. Blijf binnenhalen en houd de top van je hengel hoog. Als je de vis kunt pakken, helpt een vangnet om te voorkomen dat de vis van je haak valt als je hem uit het water tilt.

 • Over Meer natuur!
  De tekst in dit blog komt uit het boek Meer natuur!. Veel mensen hebben daar meer behoefte aan in hun leven. Dit boek neemt je in elk seizoen mee op avontuur aan de hand van tips, DIY’s en recepten. Zwem in natuurwater, kook boven een kampvuur, zoek schelpen, ga zeevissen of maak je eigen jam. Je hoeft geen grootse avonturen te beleven om meer in contact te komen met de natuur. Met tekst van Sarah Stirling illustraties van Amy Grimes. Het boek wordt uitgegeven door Becht.
 • Met dit boek ontdek je de meest indrukwekkende wandelingen in Europa.

Tekst Sarah Stirling  Illustratie Amy Grimes

Promotional image Promotional image

Inclusief 37 paper goodies

Flow Vakantiebox

Met een extra dik boek (met verhalen over wat het toeval je brengt) en weer veel paper goodies, waaronder postcards, stickers, zakjes voor (natuur)vondsten en polaroids.

Bestel zonder verzendkosten