Rachel wordt duurzaam (4): tweedehands winkelen

tweedehands winkelen

Flow’s Rachel heeft het eigenlijk ook wel door: het milieu wordt er niet beter op. Hoog tijd om daar, al is het in kleine stappen, zelf iets aan te veranderen. Ze deelt de komende tijd haar bevindingen op het gebied van duurzaamheid.

Af en toe (iets te vaak om eerlijk te zijn) vind ik het wel leuk om mezelf in het nieuw te steken. Een jurkje, warme trui of spijkerbroek. Regelmatig wordt er door de postbezorger bij ons aangebeld. Maar erg duurzaam is het kopen van die nieuwe spullen natuurlijk niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal duurzame alternatieven te bedenken, bepaalde (kleding)merken worden bijvoorbeeld helemaal duurzaam, je kunt ‘simpelweg’ helemaal geen kleding of spullen meer kopen en dan is er nog een optie: tweedehands winkelen.

Ik moet zeggen dat ik er niet een enorme ster in ben, dat tweedehands winkelen. Tenminste, nog niet. De kringloopwinkels in mijn dorp hebben vaak, qua kleding, niet helemaal hangen wat bij mij past. Misschien moet ik verwachtingen gewoon ‘uitzetten’ en simpelweg zien wat ik tegenkom. Wel heb ik onlangs voor het eerst iets besteld op Vinted. Ik vond het spannend. Terugsturen gaat wat lastig (ik denk niet dat iemand graag zijn verkochte spullen terug wil) en passen in de paskamer zit er ook niet in. Maar het was een succes: de broek was precies mijn maat en zit als gegoten.

Tweedehands winkelen

Flow’s online coördinator Ilse Savenije vindt het heerlijk om rond te snuffelen in kringloopwinkels en weet regelmatig van alles op de kop te tikken voor leuke prijsjes.

“Ik ga al sinds mijn tienerjaren naar de kringloopwinkel. Ik koop er kleding, meubels en andere spulletjes voor in huis. Vazen, riemen, nachtkastjes, plantenpotten, servies. En jassen, want daar vind ik er altijd veel mooie van en een (lekker ruime) jas past al snel prima. Met kringloopwinkels ervaar ik vooral dat je de ene keer niets tegenkomt, en soms weer goede vondsten hebt. Je moet net geluk hebben met wat je tegenkomt. Lage verwachtingen en niet te specifieke wensen helpen dus. Of wel, maar dan heb je soms geduld nodig. Al vond ik eens een paar Palladiums een dag nadat ik bedacht had dat ik ze wilde. Er zaten alleen geen veters meer in, die kocht ik bij de schoenmaker.”

Een aantal tips van Ilse:

  • Ik heb een lijstjes-app (die heet To Do, sowieso heel handig voor van alles) met daarin ook een lijstje (genaamd ‘Ouwe zooi’) waarnaar ik kijk als ik in de kringloopwinkel ben. Omdat ik weet dat bepaalde dingen goed in de kringloop te vinden zijn en het me niet zo veel uitmaakt hoe het eruitziet of wat de maat is, of omdat ik er veel van ‘nodig heb’. Plantenpotten en fotolijstjes bijvoorbeeld. Maar ook: grote truien, kettinkjes, een regenpak.
  • Bezoek verschillende kringlopen, op een bepaald moment heb je misschien een favoriet. Ik vind sommige winkels fijn omdat ze goede prijzen hebben, of juist ruim en licht zijn opgezet. Afhankelijk van je smaak vind je winkels in bepaalde steden of wijken misschien fijner.
  • Rommelmarkten zijn ook een goede. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld specifiek naar Koningsdagmarkten in Amsterdam-Zuid of in het Gooi vanwege de wellicht mooiere spullen die je er op de kop kunt tikken.
  • Ik koop soms jasjes uit de kringloop waar schoudervullingen in zitten (die had je vroeger gewoon veel), die haal ik er thuis uit met een tornmesje.
  • Je kunt natuurlijk ook naar vintagewinkels, daar zijn vaak al mooie stukken geselecteerd, soms handig als beginner of als je het lastig vindt om te zoeken tussen de hoeveelheid ‘oude troep’, want dat heb je ook. Vaak wel een stuk duurder, maar nog steeds denk ik: als het nog mooi is, en je bent er blij mee, is ‘bestaande’ kleding kopen beter dan steeds iets nieuws kopen, ook al hebben die twee stukken dezelfde prijs.

De favoriete kringloopwinkels van Ilse:

  • Muttathara in Castricum, mijn all-time favorite, omdat ik er van kinds af aan kom.
  • Kringkoop in Mijdrecht, goede prijzen, lekker ruim.
  • De Boemerang in Amstelveen, onder andere omdat deze voor mij goed bereikbaar is. Er zijn twee winkels bij elkaar: een voor kleding, de andere voor meubels, boeken en andere spullen.

Samen struinen

Ilse gaat verder: “Persoonlijk vind ik het heerlijk om in een winkel met veel oude spullen juist de voor mij nog bruikbare spulletjes eruit te vissen. In winkels (met nieuwe of vintage spullen) kan ik heel veel leuk vinden, in een kringloop valt er juist vanwege de ratjetoe al een heel hoop af. En je vindt natuurlijk vaak iets origineels, en een duurzame keuze is het sowieso.

Wat ik ook een voordeel vind van kringloopwinkels, is dat ik minder bang ben een miskoop te doen. Als het een miskoop blijkt, is het er vaak een van maar een paar euro. En wanneer ik iets toch niet gebruik of draag, of er zelf weer op uitgekeken ben en de staat nog goed is, breng ik iets soms ook weer naar de kringloop. Daarnaast gaat bij sommige winkels de opbrengst naar een goed doel, dus dan komen die uitgegeven euro’s sowieso op een goede plek.

Maar dus vooral: gewoon af en toe gaan, en zien wat je tegenkomt! Ik vind het ook een goede activiteit om met een vriendin te doen, als alternatief op (alweer) koffie doen of lunchen. Lekker samen struinen.”

Meer lezen

Tekst en fotografie Rachel Vieth

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING