De lol van woorden

Je komt ze overal tegen en ze worden massaal gedeeld op social media: korte en positieve gedichtjes die rijmen. In Flow Lemonade kun je een artikel lezen over het mooie van woorden. Hieronder alvast een fragment.

Literatuurwetenschapper Kila van der Starre doet onderzoek naar de manier waarop mensen gedichten gebruiken. Ze vindt het leuk en interessant om te zien dat mensen gedichten op social media delen, op een etalageruit schrijven of op een elektriciteitskastje plakken. Kila heeft zelfs een website gemaakt, Straatpoezie.nl, waarop mensen kunnen delen waar ze straatpoëzie zijn tegengekomen. Er staan nu al meer dan duizend gedichten op. Ook voordat internet bestond, deelden mensen al gedichten met elkaar.

Kila: “In de middeleeuwen werden er dichtregels en versjes op gevels en deurposten geschilderd. Sommige mensen borduurden dichtregels – vaak over het geloof – op schoenen of kleding. En we kennen de versjes op tegeltjes.” Maar dat het delen van gedichten via social media zo makkelijk gaat en zo massaal gebeurt, is wél nieuw. Waarom zijn de versjes nu zo populair? “Het heeft volgens mij te maken met de spanning tussen de gewone woorden en de bijzondere vorm waarin ze zijn opgeschreven,” vertelt Kila. “Je begrijpt de versjes meteen, maar ze verrassen ook doordat de dichters spelen met rijm en ritme en soms een metafoor gebruiken. Door rijm is een gedicht makkelijk te onthouden, daarom rijmen reclameboodschappen vaak ook.”

Tekst Bas Maliepaard

0
reageren

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Promotional image

Nieuwste special

Flow Boeken & Lezen

Omdat we zelf zo van lezen houden, hebben we er nu een special over gemaakt.

Shop >