De natuur bijwerken op zijn tijd

Steeds meer mensen stappen over op natuurlijk tuinieren. Als je dat goed doet, krijg je een tuin vol bloemen, vlinders, bijen, vogels en andere dieren. Hoe het werkt? De natuur z’n werk laten doen en een beetje bijsturen op zijn tijd. Natuurlijk-tuinierenfan en bioloog Erik Hooijberg geeft in Flow 4 tips.

  1. Kies planten die belangrijk zijn voor wilde bijen, hommels en vlinders. Ik laat bijvoorbeeld altijd een paar brandnetels in mijn tuin staan, want daar leggen vlinders graag hun eitjes op. Sedum en vlinderstruiken zijn ook geschikt.
  2. Is de bodem van je tuin goed, laat ‘m dan met rust. Torretjes, wormen, pissebedden en andere insecten doen goed werk in de bodem. Je hoeft daarom niet te spitten en te schoffelen. In de herfst en winter kun je de bladeren bij elkaar vegen, het liefst onder de struiken; insecten schuilen daarin en eten ervan.
  3. Je hebt insecten en vogels nodig voor een gezonde tuin. Zorg dat ze er kunnen schuilen, overwinteren, eten en nestjes bouwen. Maak een takkenril of hang wat nestkastjes op. Een vijver of ander waterelement is ook belangrijk in een natuurlijke tuin vol dieren.
  • In Flow 4 vind je meer duurzame tips.

Tekst Firma Fluks  Fotografie Andreas Dress/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

Meer dan 150 pagina’s met paper goodies

Paper book for food lovers

Een boek over papier én eten: dat is het nieuwe Flow Paper Book for Food Lovers.

Bestel nu