De spullen van Astrid

Astrid (47) is samen met Irene de oprichter van Flow. Ze woont samen en heeft twee kinderen. Ze schrijft elke dinsdag over de zin en onzin van ontspullen.

Misschien denk je, omdat ik een blog maak over ontspullen, dat ik een heel fijn leeg huis heb. Niets is minder waar. Ik verzamel glas, ansichtkaarten met lezende vrouwen erop, heb een servieskast blauwe Franse kommetjes, veel te veel boeken, die nog gelezen moeten worden, en veel te veel kleding die ik nooit aandoe. Ik struikel over schoenen in de gang, worstel met teveel zooi op zolder, en een kast in de slaapkamer vol over de datum beauty spulletjes. Ik ben niet je lichtende voorbeeld, je goeroe die alles weet. Maar dat is juist waarom ik jaloers naar die Tiny Houses kijk op blogs, of lege woonkamers in de bladen: Ik. Wil. Dat. Ook! Ergens aan de horizon lonkt dat opgeruimde huis, die keuken met dat lege aanrecht zonder boodschappen. En ook lonkt de tijd die ik overhoud als ik niet een week lang hoef te zoeken naar de sleutel van de schuur.

Toen ik een tijd geleden het boek over ontspullen las van Tammy Strobel (“You can buy happiness” heet het, waarover later meer), begon mijn nieuwe lichte obsessie met dit onderwerp. Er bleken mensen over de hele wereld te zijn die boeken schrijven en blogs bijhouden over de lol van minder, en er zijn zelfs mensen die bijna al hun spullen wegdoen en gaan wonen in houten Tiny Houses. Die zien er stuk voor stuk schattig uit, en de mensen die erin wonen kijken allemaal heel blij, want geen troep, en nooit meer denken: moet ik een nieuwe bank, want die past er toch niet in. Even overwoog ik ook een piepklein huis. Dat vond de rest thuis geen goed idee, wel vind ik het nog steeds heel leuk om te lezen over wat spullen eigenlijk zijn en wat ze met je doen. Ik ga vanaf nu 52 weken schrijven over ontspullen. Omdat er zoveel leuke info te delen valt over hoe we met spullen omgaan in ons leven. En hoe dat misschien anders kan.

astrid1
32
reageren

32 reactions

 1. Nou, ik ben heel erg benieuwd!
  Zal het een stimulans worden? Zo van ‘Als zij het kan, dan moet ik het toch ook wel kunnen’?
  (en natuurlijk stiekem afkijken, hoe je het dan doen moet 😉 )
  Of wordt het een “O wat heerlijk, ik ben niet de enige, waarbij het na menige bui van Goede Moed toch weer een soort van mislukt …”?

 2. Ik ben ook benieuwd naar je ervaringen. Ik heb met mijzelf afgesproken om, min of meer uit noodzaak, want even geen baan, geen onnodige spullen voor in huis te kopen. Moet lukken, alleen als het functioneel is

 3. 1000 dingen om je heen; in je heeeeele huis, schijnt een bovengrens te zijn.
  Die haal ik alleen al in mijn keuken….en dan de rest nog.
  Pfoei, veel wegdoen denk ik.
  Ik ga je volgen Astrid.

 4. Ik ben zelf een enorme opruimer, maar heb het probleem dat ik niet kan werken als het niet opgeruimd is. Ik probeer het wel, maar voel me altijd onrustig. Dus elk voordeel heeft zijn nadeel, zal ik maar zeggen. Een een kaal opgeruimd huis voelt een uur goed en dan komen de eerste troepjes alweer langs…het houdt nooit op. Dus streef er niet naar, het is slimmer om aan gewone alledaagse rommel te wennen en alleen te zorgen dat het niet te veel uit de hand loopt.

 5. Ik herken wat je zegt met teveel spullen. En dan doe ik elk jaar braaf mee aan Buy Nothing New in Oktober, want blijkbaar verzamel ik door het jaar heen dus gewoon weer lekker allemaal spulletjes 🙂 Ik ga je volgen en hoop dat je de happiness vindt die je zoekt zodat je gewoon in je eigen huis kan blijven wonen…

 6. Haha ik lach me rot
  Ben ook licht geobsedeerd door minder is meer en niet iedereen om me heen is even enthousiast. Ik zie regelmatig de schrik en het ongeloof in de ogen van de mensen om me heen. Dat went trouwens ook net als minder spullen.

 7. Heerlijk, dit ik ga het zeker volgen. Ik raakte bijv. ook gefassineerd door het project waarbij je een maand lang spullen wegdoet. Dag 1, één ding, dag 2 twee dingen etc. Dan heb je na 30 dagen 501 dingen je huis uit. Haha, dat was wat te gek om zelf precies zo te doen vond ik.

  Vandaag wel weer een doos vol spullen naar de kringloopwinkel gebracht. Dat ruimt echt op, ook in mijn hoofd. Klein detail: in de kringloopwinkel gelijk 3 fotolijstjes gekocht… Whooops, wat gaat er mis? 😀

 8. Ik ken dat gevoel, je bouwt een huis met daaronder een kelder. De oorspronkelijke bedoeling van deze kelder is om er wijn in te leggen, een tafel met een paar stoelen erin, kaarsen in oude kandelaars en je hebt een prachtige plek om met je vrienden te genieten….4 jaar later kan je in deze kelder niet meer bewegen wegens : OVERBODIGE SPULLEN DIE JE OOIT NOG EENS ZOU KUNNEN GEBRUIKEN (en die je dus nooit gebruikt)…..

 9. Ik wil graag groter wonen zodat ik al mijn verzamelingen beter kan uitstallen en ordenen. Dat komt mijn creativiteit en inspiratie ten goede denk ik.

 10. Hihi leuk: een naam- én leeftijdsgenoot.

  Vorige week net een aanhanger (hoge) vol naar de kringloop gebracht. Poeh, wat een zweetdruppels van ‘strijd’ zaten daar in. Vorig jaar oktober begonnen: meegedaan met D’ruitdaging van Yourganize. En daarna onder andere Zen to Done gelezen en Weg met de warboel : ontdek de kracht van een opgeruimd leven van Karen Kingston. Zij noemde daarin ook het interessante Tijdloze eenvoud. Toen natuurlijk? Marie Kondo. Marieke Henselmans en ook erg goed: Els Jacob, oa Grip op de chaos.
  Ik volg graag jouw ervaringen. Succes.

 11. Leuk stukje en ik ben ook heeeeel benieuwd naar wat je verder allemaal ontdekt in de komende weken. Ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal en mijn gezin (lees-vooral man) wil ook niet naar een klein huisje….dus zijn we net vorig jaar toch verhuisd naar een groot huis (ondanks mijn wens voor een klein huisje met minder lasten en spullen…). Maar, twee weken geleden toen ik alleen thuis was heb ik wel heerlijk mijn kledingkast opgeruimd en een vuilniszak vol kleding de deur uit gedaan. Nu ligt er alleen kleding in die ik nu fijn vindt en ook aantrek… Toch blijf ik ook gek op mijn haakspulletjes, bolletjes wol, boeken, kleurboeken en tekenspullen… Zo is mijn geheel eigen kamertje in dit nieuwe huis toch ook alweer redelijk vol…:-(

 12. sinds januari ook bezig met het ontspullen… Heb ondertussen ook het slimme organisering boek van Sarah van Wezenbeeck gelezen…. Succes in je tocht!

 13. Wat een geweldig artikel, Astrid, ik ben erg benieuwd en ga je zeker volgen de komende 52 weken. Drukke Vinexvrouwen die niet meer weten waar ze moeten beginnen met ‘ontspullen’ kunnen terecht bij een professional organiser zoals ik (www.maryregelthetwel.nl)

 14. Ik was helemaal ontspult toen ik ging samenwonen. nu, 6 jaar en 3 kinderen verder kan ik weer helemaal opnieuw beginnen 🙁

  Ik ben benieuwd wat jij ervan bakt!

 15. Leuk! Ik heb het ontspulvirus ook te pakken. Ik las online iets over de ‘2015 declutter challenge’ en naar aanleiding daarvan hebben ruim 2015 dingen ons huis al verlaten. We hebben nog steeds te veel spullen en rommel, maar ik ervaar letterlijk en figuurlijk al een hoop meer ruimte in mijn leven.
  En inderdaad, geweldig inspirerend, die tiny houses en ‘simple living’-goeroes online :-).

 16. IK WIL ER ALLES OVER WETEN ?WANT OP DAT VLAK BEN IK EEN COMPLETE RAMPik kan van niets afstand doen en de spullen werken op mijn systeem ,heb dus veel te leren….

 17. Leuk! Ik ga je avontuur zeker volgen. Ik ben zelfs sinds een paar weken erg onrustig op spullen vlak en betrap mezelf steeds vaker op opruimen in gezelschap van een vuilniszak (en geloof me, ik ben eigenlijk iemand met een hoge chaos-tolerantie. Er hangt iets in de lucht denk ik).

 18. k weet precies wat je bedoelt! Heb dat helemaal hetzelfde, van heerlijk opgeruimde kamers en dan helemaal geïnspireerd raken tot de overvolle kasten 3n nooit weten waar iets ligt. Ik raakt geïnfecteerd met het opruimen (ehhhh weggooi) virus toen ik een boekje las van Marie Kondo over opruimen. De kledingkasten waren in no time leeg en anders gevouwen en ooooo wat voelde dat goed (en nog steeds) de rest blijkt wat lastiger voor mij, dus dat gaat stapje voor stapje, maar geef zeker niet op 🙂 ik ga je zeker volgen!!!

 19. Inderdaad geeft opruimen een heerlijk gevoel. Door omstandigheden kan ik nu mijn hobby’s niet uitoefenen (breien – haken – kleuren – sax spelen), maar ik kan wel opruimen!!!! Dit de afgelopen weken gedaan en wat geeft dat een boel ruimte in mijn huis en een hoop rust in mijn hoofd. De scouting (rommelmarkt) en de kringloopwinkel waren er erg blij mee. Ik ben nog niet klaar en ga dus lekker verder tot ik wel weer kan hobbyen. Astrid, ik wens je net zoveel plezier toe!

 20. Overzicht is fijn. Maar ooooooooow, die leuke spulletjes waar je blij van wordt,inspiratie van krijgt of waarmee je vast en zeker iets heel gaafs gaat doen….ik kan al blij worden van het idee!
  Totdat er meer in je “to do” kast staat, op je “als ik straks tijd heb” plank ligt dan je lief is en het gaat voelen als een verplichting i.p.v. een hobby.
  Mijn huis veranderde in een mini warenhuis. Klaar ermee. Als ik er al twee jaar niet aan toe kom waarom dan nog bewaard? Ruimte in huis is ruimte in je hoofd. Rust is ook ontspanning.
  Ik doe niet meer aan “straks”. Ik trek t niet eens meer aan, veel te benauwd
  Ik doe aan go with (the) flow en hier en nu.
  En als ik het NU niet nodig heb dan neem ik het niet meer mee.

 21. Hahahahaha, de beschrijving van jouw huis lijkt precies op hoe mijn huis er van binnen uit ziet. Ik woon echter in een klein (meer dan 100 jaar oud) huisje en ben dól op ál mijn spulletjes, ik koester ze allemaal. Het hele huis lijkt wel 1 groot atelier. Mijn 2 meter lange man (wij zijn getrouwd maar wonen niet samen, jullie mogen 1 keer raden waarom…) lijkt op een olifant in een porceleinen kastje als hij bij mij thuis is. Hij struikelt over alles (schoenen, tasjes, kleding, nog meer schoenen….), antiek en porcelein wat overal uitgestald staat. Over oude boeken, schilderijen, zelfgenaakte knutselwerkjes, en inderdaad…. boven heb ik ook een kast vol met “dingetjes” die je eigenlijk niet open moet doen, want dan valt alles eruit. En dan mijn zolder…. wat een heerlijke plek, kleding van vroeger, pruikjes van een paar jaar geleden toen ik kanker had (een goede reden om de meest prachtige pruikjes te verzamelen), oude meubeltjes, dingen van vroeger….. noem het maar op. Gelukkig heb ik nog plek in een grote kelder 😀

  En toen had ik dit jaar een wereldidee…. Een rustplekje in de tuin, waar ik kan zitten tekenen, schrijven, dromen…. Een echte pipowagen!!! Het is uiteindelijk een heel project geworden, waardoor zelfs de complete tuin is verbouwd. De pipowagen is een verlengstuk van mijn huis geworden en al best wel ”bewoonbaar” maar nog niet helemaal af, ik kan er in ieder geval al spulletjes in kwijt 😀

 22. Tja en volgend jaar koop je weer nieuwe spullen want daar wordt je ook weer blij van!
  Dus of dat zin heeft ??? Alles herhaalt zich pasen kerst nieuwjaar kleding schoenen meubels maar ook spullen.
  Ik vind spullen leuk maar je moet ze wel gebruiken ik ben helemaal oud ingericht maar ik vindt het leuk ik leef erin maakt me blij en al dat rommelen vindt ik ontspannend want dan denk je niet meer aan zorgen dus…..ik blijf spullen kopen en zetten

 23. Dit artikel spreekt over het belang van religieuze rakissen in het festival van Rakhshabandhan.
  Geestelijke rakissen vertegenwoordigen de kracht van goden en godinnen en verschillende heilige symbolen.
  Het versturen van goddelijke rakhi aan je broer in India is een unieke manier om Rakhshabandhan in India te vieren.
  Raksha Bandhan 2017

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd