Hoe blijf je een optimist?

We zijn graag optimistisch, maar in deze onrustige tijden waarin er zo veel gebeurt in de wereld, slaat de twijfel toe. Hoe blijf je toch een optimist? Hieronder vind je zes tips. 

  1. Zoek het goede dat voortkomt uit het slechte.
  2. ‘Be part of a larger conversation’: tune in op radio- en televisieprogramma’s, podcasts, Facebook-pagina’s, tijdschriften, debatreeksen, festivals en kranten die gelijkgestemden bij elkaar brengen en informeren.
  3. Maak eens een lijstje van organisaties en bewegingen die je aanspreken. Misschien kun je ze steunen of je erbij aansluiten.
  4. Kom in actie: bepaal waar jij een verschil in kunt maken, hoe klein ook. Stel een lijst positieve acties op en voer er elke week één uit. Veel tips staan in het boek De wereld veranderen – Hoe doe je dat? van John Paul Flintoff (De Arbeiderspers).
  5. Probeer anderen niet te belasten met je woede en onmacht. Smijt niet alles waar je razend over bent zomaar op internet, maar verbind er een positieve actie aan.
  6. Vergeet niet te blijven genieten van kleine dingen. Hulp nodig? In The book of idle pleasures van Tom Hodgkinson en Dan Kieran (Ebury Publishing) staan veel tips.
  • We schreven eerder een blog over optimisme.
  • Het artikel ‘Hoera voor optimisme’ vind je terug in ons Flow Vakantieboek.
  • De foto’s bij het artikel maakte Hanke Arkenbout met een analoge camera. Meer van haar foto’s zijn te vinden op haar website.

Tekst Annemiek Leclaire Fotografie Hanke Arkenbout

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING