Een goede en veilige plek om terecht te kunnen bij (beginnende) mentale problemen: daar hebben jongeren behoefte aan. Koningin Máxima en staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen gingen daarvoor in gesprek met jongeren bij de Alles Oké? Supportlijn.
Want in een wereld die snel verandert en zo veel prikkels met zich meebrengt, hebben jongeren het niet makkelijk. Dat blijkt ook uit onderzoek, volgens MIND Us.
Wat willen jongeren zelf?
“Recent onderzoek van GGD GHOR Nederland bevestigt dat 53 procent van de jongvolwassenen (16-25 jaar) kampt met mentale klachten. Dit vraagt om een aanpak die volledig aansluit op de behoefte en het (online) gedrag van jongeren,” schrijft het mentalhealthplatform waarvan koningin Máxima voorzitter is.
Daarom zijn onze koningin en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen in gesprek gegaan met de hulplijn en de jongeren zelf. De betrokken partijen en hulporganisaties waaronder bijvoorbeeld 113 Zelfmoordpreventie maakten samen een concreet plan voor een nuttig en benaderbaar platform. De bedoeling is om de krachten van alle organisaties te bundelen.
Vijf uur per dag online
Volgens MIND Us weten veel jongeren de passende hulp nu namelijk niet tijdig te vinden. De wachtlijsten in de GGZ zijn lang of jongeren weten gewoonweg niet waar te beginnen.
“Uit onderzoek weten we dat jongeren die kampen met beginnende mentale klachten behoefte hebben aan anonieme, veelal online ondersteuning. Gemiddeld zitten jongeren bijna vijf uur per dag op hun telefoon. Vanaf die telefoon zoeken ze naar informatie en kennis, ervaringsverhalen, contact met andere jongeren en een luisterend oor,” vertelt Frederieke Vriends, directeur van MIND Us.
Het platform
Over het platform waarop alle hulporganisaties hun krachten willen bundelen is nog weinig bekend, maar voor nu zijn er wel al diverse initiatieven waar jongeren snel, gratis, online en anoniem terechtkunnen bij mentale problemen, waaronder:
Meer lezen
- 4x mental health quotes van Koningin Maxima.
- Zo voel jij je minder vaak alleen: tips van stichting MIND.
- Jong&Out: een nieuw platform voor LGBTQIAP+-jongeren.
- Goed nieuws: op deze plekken kun je snel (en gratis) terecht voor mentale hulp.
- Steeds meer jongeren zoeken psychische diagnose op TikTok: kan dat kwaad?
Tekst Ruby Wijdenbosch Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 30 maart 2024