Boswachter organiseert schoonmaakacties om Biesbosch op te ruimen

biesbosch

Natuurgebied de Biesbosch in Brabant ligt vol met afval. Het goede nieuws: meerdere gemeenten gaan zich samen met Staatsbosbeheer en het waterschap inzetten om het weer op te ruimen (en te voorkomen).

Ben je lekker aan het wandelen of varen, kom je om de haverklap plastic flesjes, snoeppapiertjes en ander afval tegen. Niet echt wat je wilt zien tijdens een tocht door de mooie natuur. En zeker niet goed voor het milieu.

Hoe kan het dat precies dit natuurgebied zo vuil is geworden? Volgens een artikel in het AD komt het onder meer omdat het afval dat in rivieren terechtkomt, blijft steken in de Biesbosch. Vanwege de vele geulen en oevers stroomt de troep dus niet richting zee, maar blijft het als het ware hangen in het natuurgebied. Volgens het Staatsbosbeheer zorgt dit voor de helft van het afval.

Dat kan anders

De andere helft? Die wordt gek genoeg veroorzaakt door de natuurliefhebbers zelf. Afval wordt achtergelaten op de grond en belandt vanzelf in de natuur en in het water. Dat kan natuurlijk anders.

Verschillende organisaties gaan nu actie ondernemen. Zo komen er borden waarmee bezoekers gewezen worden op het belang van het opruimen van afval, worden er tasjes uitgedeeld om afval in te verzamelen en komen er extra afvalbakken.

Extra goed: er komen ook grootschalige schoonmaakacties om de afval die er al ligt, op te ruimen. De eerste grote schoonmaakactie is gehouden op 12 maart, maar in de toekomst zullen er meer volgen. Meehelpen? Houd dan de website van Staatsbosbeheer in de gaten.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron AD  Fotografie Micheile.com/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN