Bureau-geluk

Hoe je met het schilderen van potloden, pennen en papier opeens bekend raakt van Zweden tot Canada. Het overkwam de Amsterdamse Marion de Man. Een fragment uit het artikel in Flow 3.

In haar atelierwoning in Amsterdam-Oost vertelt Marion de Man dat ze een paar jaar terug nog plannen had om van haar prachtige atelier een woonkeuken te maken. Om zo niet meer in de verleiding te komen om nog dingen te gaan maken, was de gedachte, maar het liep als vanzelf een beetje anders: “Ik ben inmiddels 68 en wat psycholoog Douwe Draaisma zegt, klopt helemaal: de tijd gaat steeds sneller naarmate je ouder wordt. Gewoon een beetje in mijn atelier zitten afwachten of er iets uit mijn handen komt, dat vind ik zonde van mijn tijd, die dus alsmaar kostbaarder wordt. Dan ga ik liever wandelen of zo. Of met een camera op pad, heerlijk door een stad dwalen en kijken vooral. Dan fotografeer ik van alles waar ik op dat moment de schoonheid van inzie. Dat kan een mooie lichtval zijn of een karakteristiek detail, of plekken die een abstract beeld opleveren. In een foto zoek en vind ik graag een kant-en-klaar ‘schilderij’.”

20160514_BureauGeluk_3

Toevalstreffers
“Zo maak ik ook in mijn atelier foto’s van voorwerpen die me boeien. Van allerlei papierwaren bijvoorbeeld, die ik door de jaren heen heb bewaard. Zoals oude museumkaartjes en bonnetjes uit Frankrijk, notitieboekjes, papieren zakjes of halfvergane stofomslagen. Of ik fotografeer de potloodstompjes die mijn man heeft gebruikt. Verzamelen is een groot woord, maar weggooien wil ik het niet. Een beetje schuiven met die spullen tot een aantrekkelijke compositie ontstaat, dat vind ik fijn om te doen, om er daarna een foto van te maken. Of een schilderijtje, dat doe ik nu ook weer. Die foto’s en ook de schilderijtjes zet ik dan op Flickr. Daar zijn inmiddels allerlei leuke, onverwachte dingen uit voortgekomen.

Meer van Marion’s werk is te bewonderen in Flow 3 en via deze links:

Flickr: olgersdeman/albums/
Instagram: _mdm_bisy_
Pinterest: bisy
Artacasa.nl

20160514_BureauGeluk_1

Tekst Chris Muyres Illustraties en fotografie Marion de Man

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN