de Beeldvink

Grafisch ontwerper Jacqueline Elich begon haar shop de Beeldvink omdat ze zo eindeloos mooie producten van begin tot eind helemaal zelf kan bedenken en maken.

beelvink5
Kun je iets over jezelf vertellen?
“Mijn studie grafisch ontwerpen volgde ik aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Een Luilekkerland met soortgenoten die ook van beeld en typografie hielden. Daarna ben ik als freelance grafisch ontwerper aan het werk gegaan. Mijn opdrachten komen voornamelijk uit de culturele hoek. Sinds kort ben ik met mijn werk verhuisd vanuit hartje Amsterdam naar een verbouwde boerderij aan de rand van Amsterdam. Mijn werkruimte bevindt zich op een grote zolder boven een schuur met uitzicht op het water en schapen in de verte. Een mooi stukje Amsterdam. Met mijn gezin woon ik in een huis, dat ooit een stal voor de kalveren was.”

beeldvink
Sinds wanneer en waarom heb je een shop?
“De webshop bestaat nu ruim een jaar en het biedt veel onafhankelijkheid. Freelance ontwerpen is vaak hollen of stilstaan, maar met de shop kan ik altijd doorgaan en precies doen wat ik zelf wil. Ik kwam er na het maken van een boek achter, hoe leuk het eigenlijk is om zelf iets te maken van begin tot eind. Voor de shop kan ik nu zomaar iets bedenken wat mij goed of mooi lijkt en dan is het ook nog eens leuk om te merken dat anderen het ook kopen. Bijna alles in de webshop heb ik nu zelf ontworpen en zelf in oplage geproduceerd. Dat kost tijd, maar het aanbod groeit gestaag.”

beeldvink4
Je doet veel met buitenlandse ontwerpen van verpakking. Waarom?
“Vaak zijn de druktechnieken mooi door kleine oneffenheden. De ontwerpen en illustraties zijn meestal van een mooie eenvoud en in het buitenland worden weer andere stereotiepe afbeeldingen gebruikt. Een voorbeeld: in Afrika staat op een pakje scheermesjes een krokodil in twee helften afgebeeld. De mesjes zijn zo scherp dat je er een krokodil mee door kunt snijden! In Iran staat een haai op de verpakking. Daar zijn de scheermesjes zo scherp als de tanden van een haai. In Nederland zie je als afbeelding meestal een gladgeschoren kin. Mijn voorkeur gaat dan toch uit naar de krokodil.”

 Debeeldvink.nl

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN