De therapeutische werking van huishoudelijke taken

huishoudelijke taken

Huishoudelijke taken vervelend? Misschien goed om er eens anders naar te kijken. Want als je de afwas doet of je planten water geeft, ben je in feite aan het monotasken, volgens onderzoekers van de Florida State University.

Zij concluderen dat je daarvan een beter humeur krijgt, minder nerveus wordt en zelfs inspiratie krijgt, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Nou zijn er misschien wel leukere monotaken te bedenken, een film kijken, of een fijn boek lezen. Alleen kun je bij de huishoudelijke variant lekker ‘vinken’ en het gevoel krijgen dat je iets nuttigs doet. Dat vergroot je ‘gepercipieerde controle’, waardoor je stress over andere zaken vermindert.

Die gepercipieerde controle hoeft trouwens geen daadwerkelijke controle te zijn, zolang je maar gelooft of voelt dat je grip hebt, zegt de Britse psycholoog Stacey Bedwell. Als je merkt dat je je directe omgeving kunt verbeteren, geeft dat een gevoel van keuzevrijheid. Je hebt impact! Zie daar het therapeutische effect van een fijne voorjaarsschoonmaak.

Voorspelbaarheid in huishoudelijke taken

Maak je er dan ook nog een vaste gewoonte van – maandag, wasdag -, ben je helemaal spekkoper. Want volgens Martin Lang, Tsjechisch antropoloog, houdt ons brein van voorspelbaarheid (iets oers, dat te maken heeft met overlevingskansen).

Psycholoog Ethan Cross, die het boek Chatter: the voice in our heads and how to harness it schreef, noemt nog een voordeel van een fijne opruimsessie: ‘Als we om ons heen orde zien, helpt het ons om ons van binnen wat minder chaotisch te voelen.’

Stacey Bedwell is het met Cross eens: ‘Als je aan je keukentafel zit met je laptop omringd door rommel, zijn dat veel visuele prikkels die je hersenen continu moeten verwerken terwijl je je tegelijkertijd probeert te concentreren op de taak die voor je ligt.’

Toch maar even een wasje doen tussendoor dus, op je thuiswerkdag.

Meer lezen

Tekst Maaike Beekers  Fotografie Erik Witsoe/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN