Flow gaat voor groen

Hoera, het is bijna voorjaar. Wij kunnen niet wachten tot de bloemen en planten weer gaan groeien en bloeien. Daarom in Flow 2 twee keer aandacht voor groen en op het blog een selectie van beide artikelen. 


Die ene met de gele blaadjes
Gek eigenlijk: we hebben vaak geen idee hoe de bloemen langs de sloot of de vogels in de tuin heten. Terwijl er een wereld opengaat met een beetje botanische kennis of vogelwijsheid, ontdekte Caroline Buijs.

Alleen al de volksnamen van sommige planten en bloemen maken het de moeite waard je erin te verdiepen. Saxifraga urbium bijvoorbeeld, heeft als volksnaam ‘schildersverdriet’: omdat geen schilder in staat was dit bloemetje te schilderen.
Ook mooi: wil je iets onderzoeken in de natuur, dan lukt dat niet als je haast hebt. Dat wist Jac. P. Thijsse meer dan honderd jaar geleden al, toen hij het boekje Van vlinders, bloemen en vogels schreef, samen met E. Heijmans: ‘Wees vooral niet ongeduldig; als u uw doel in tien minuten niet bereikt hebt, maak er dan een kwartier van, een natuuronderzoek heeft steeds de tijd. […] En bent u uitgegaan om putters te zien, dan kan het heel goed gebeuren dat ze zich niet vertonen. Maar allicht wordt u schadeloos gesteld door de onverwachte verschijning van een troep sneeuwgorzen, een groene specht of een pestvogel.’


Een van de acht stijlen uit het boek Bloemen in huis, van Holly Becker en Leslie Shewring. 

Bloemschikken, maar dan anders
Wat doe je met een boeket bloemen dat je niet mooi vindt? De oplossing: het ‘nieuwe’ bloemschikken’. Je haalt de bos uit elkaar en maakt andere combinaties – in vaasjes, schalen of op het raam. Inspiratie vonden we bij bloggers en instagrammers.

‘Wat ik doe als ik gasten krijg: bloemen kort afknippen en op het raam plakken met washi tape’
Soms moet je buiten de gebaande paden treden om tot iets moois te komen, vindt auteur, stylist en blogger Holly Becker. Ze tipt dan ook om de keurige bos bloemen die je in de winkel koopt, simpelweg uit elkaar te trekken. “Een kant-en-klaar boeket haal ik los en groepeer ik per bloemsoort. Het groen gooi ik weg. Ik hou niet van het groen dat zo vaak in deze boeketten wordt gebruikt. Dat ziet er altijd nep, bijna plastic uit. In plaats daarvan gebruik ik verse munt of bladeren die ik in het bos heb gevonden. Sorteer al je materiaal, stal het voor je uit en bedank dan interessante nieuwe combinaties.”

Benieuwd naar de rest van de artikelen? Je kunt verder lezen in Flow 2.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN