Steeds meer mensen lijken ultravroeg te zijn met het zetten van de kerstboom. Zelfs voordat de goedheiligman zijn hielen heeft gelicht. Waarom? Omdat het ons een geluksgevoel geeft, zeggen deskundigen.
Kun je je ook nog herinneren hoe je als kind verwonderd naar de lichtjes in een kerstboom keek? Hoe magisch die winterse feestelijkheid was? Volgens de Britse psychoanalist Steve McKeown is het precies die gevoelens van vroeger waardoor ons hart een sprong maakt bij het zien van kerstversiering.
‘In een wereld vol stress gaan mensen op zoek naar dingen die ze met blijdschap associëren, en kerstdecoraties maken die sterke gevoelens uit onze kindertijd los,’ vertelt hij aan de website UNILAD. Het is dus een kwestie van nostalgie, als je het de experts vraagt.
Dopamineboost
Psycholoog Deborah Serani constateert ook dat we gelukkiger kunnen worden van kerstversiering, laat ze weten aan TODAY. Volgens haar heeft het ook te maken met het losbreken uit de dagelijkse sleur. Die andere vibe in huis zorgt ervoor dat er prikkelende signalen naar onze hersenen worden gestuurd, positieve signalen welteverstaan. Het gevolg: een dopamineboost.
Gloei-effect
Er valt nog wel een andere verklaring te bedenken. Zo toonden onderzoekers van de Universiteit van Toronto aan dat verlichte omgevingen voor meer intensere emoties zorgen. Het lijkt erop dat mensen meer licht associëren met meer warmte. Dat noemen deskundigen het ‘gloei-effect’. Licht zou daarom welkom zijn bij activiteiten waarbij emoties een rol spelen, bij familiebijeenkomsten bijvoorbeeld, zoals, jawel: tijdens kerst.
Meer lezen
- Bente gaat van fomo naar jomo: ‘Ik zeg dit jaar nee tegen alle kerstborrels’.
- Hoe maak je van kerstavond een speciale en ontspannen avond?
- Ho, ho, ho: zo bewaak je je energie rondom de feestdagen.
Tekst Caren Maris Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 30 november 2023