Je aandacht erbij houden: 6 tips

aandacht

We zijn drukker dan ooit, maar tegelijkertijd doen we veel minder. Dat heeft alles te maken met aandacht. Zo blijf je gefocust. 

  1. De Pomodorotechniek
    Voor focus heb je momenten van niet-focus nodig. Die krijg je bijvoorbeeld met de Pomodorotechniek, in 1989 bedacht door Francesco Cirillo. In deze methode werk je 25 minuten gefocust aan één taak en neem je vervolgens een pauze van 5 minuten. De Pomodoro Focus Timer kan een handige app zijn hierbij.
  2. Echte versus nep-pauze
    Iets is pas een pauze als je geen nieuwe informatie opneemt. Je brein maakt geen onderscheid tussen werkmail en Instagram: bij beide neem je nieuwe informatie op. Even je Instagram checken tussen je werkmail door, is dus geen moment van rust. Heel geconcentreerd yoga doen? Goed voor veel dingen, maar telt niet als pauze. Alleen als je je gedachten kunt laten afdwalen en geen focus nodig hebt, laad je op.
  3. Een simpel tweede taakje
    Wil je focus, houd je overactieve brein dan zoet met een simpel tweede taakje. Zet bijvoorbeeld repetitieve muziek op, iets waarnaar je niet echt gaat luisteren. Radiogeluid op de achtergrond is juist funest voor je concentratie. Tijdens een gesprek kun je beter luisteren als je gaat wandelen. En tijdens een telefoongesprek kun je je beter concentreren als je ondertussen doodles tekent (het verhoogt je concentratie met 29 procent).
  4. Schrijf het op
    Dingen die je niet wilt vergeten, poppen de hele tijd op in je hoofd, vaak op totaal onlogische momenten. Onze hersenen zien geen verschil tussen interne en externe afleiders, dus voor je brein is dit precies hetzelfde als wanneer het brandalarm gaat. Schrijf daarom dingen die je echt niet moet vergeten, zo snel mogelijk op.
  5. Beperk open eindjes
    Dingen die niet afgerond zijn, zorgen ervoor dat je minder aandacht hebt voor het moment. Begin niet met een taak als je ’m niet kunt afmaken. Dus open niet je WhatsApp of mail vlak voordat je een gesprek in gaat of gaat slapen. Je zet zo je hoofd aan het werk, wat ten koste gaat van je aandacht.
  6. Zet notificaties (grotendeels) uit
    Uit onderzoek blijkt dat het moeilijker is om een notificatie te negeren dan een chocoladereep of seks te weerstaan. Zet notificaties daarom zo veel mogelijk uit. Voortdurend je mail moeten checken tijdens je werk is niet logisch. Een chirurg loopt tijdens een operatie ook niet steeds naar de ingang om te kijken of er nieuwe patiënten zijn. Het helpt wel als je weet dat écht dringende oproepen je wel kunnen bereiken.
  • In Flow 8 vind je een verhaal over aandacht en nog meer tips om gefocust te blijven.
  • Ook mindfulness kan je helpen om gefocust te blijven. Op 7 september start de online cursus ‘Het leven kan anders’. Door opmerkzaam te zijn, leer je wat er in je speelt, en ga je onderscheid maken tussen gedachten, emoties en gedrag. Daardoor blijf je vaker in het nu, in plaats van altijd maar vooruit en achteruit te leven. Én maak je bewustere keuzes en ontdek je: het kan ook anders. Hier lees je meer over de cursus.

Tekst Jocelyn de Kwant  Fotografie Plqml/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN