Kritisch denken

Is het de waarheid, slechts een halve waarheid of zelfs een nepbericht? De grens tussen feit en fictie wordt steeds vager. Journalist Otje van der Lelij zoekt uit hoe we ons daartegen kunnen wapenen. In Flow 4 lees je er een artikel over. Hieronder alvast een fragment. 

Zelf heb ik sterk de drang om uit te pluizen hoe sommige dingen écht zitten. Ik wil me graag een mening vormen, en het liefst een goed gefundeerde. Maar het kost, zoals filosoof Jeroen de Ridder terecht opmerkt, veel tijd. En als ik ergens te weinig van heb dan is het wel tijd. Er ligt nog een stapeltje boeken te wachten over de problematiek in het Midden-Oosten en het jihadisme, omdat ik dat beter wil begrijpen. Maar de dagen vliegen veel te snel voorbij.

De Ridder: “Het zit in onze aard om dingen te willen begrijpen. En het zou mooi zijn als we door het lezen van een paar korte stukken snappen hoe het zit. Maar dat is niet zo. De wereld is complex, en over veel onderwerpen is onzekerheid. Je hoeft niet overal een mening over te hebben. Het is prima om te zeggen: Ik weet het niet. Die stap terug geeft rust en zorgt ervoor dat je openstaat voor verschillende opvattingen.”

  • Het artikel ‘Zo word je een kritische denker’ staat in Flow 4.

Tekst Otje van der Lelij Fotografie Shutterstock

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN