Leven met aandacht

Je aandacht richten op je ervaringen, in het hier en nu, zorgt voor meer rust en vergroot je geluksgevoel, zegt hoogleraar psychologie en mindfulnesstrainer Susan Bögels. Want: ‘Als je bewust ervaart, dan voel je dat je bestaat.’

Is aandacht typisch een onderwerp van deze tijd?
“Het is zeker een onderwerp van deze tijd, maar het is al veel langer een thema in de psychologie. In boeken van lang geleden lees je ook al dat de tijden steeds onrustiger worden, dat mensen zich steeds minder op één ding kunnen concentreren. Eigenlijk is het begonnen in de industriële revolutie. Schrijvers en wetenschappers gingen zich afvragen hoe je in een tijd waarin alles enorm versnelde toch je rust zou kunnen bewaren. De beroemde psycholoog en filosoof William James gaf al in 1890 een definitie van aandacht waar ik me nog steeds in kan vinden. Hij zag aandacht als ‘het in bezit nemen door het brein van één bepaald ding te midden van heel veel andere dingen’. En hij onderkende ook al de grote rol die aandacht speelt in het omgaan met allerlei prikkels en vormen van afleiding.”

En sinds de tijd van William James is het aantal prikkels flink groter geworden.
“Ja, dat is explosief toegenomen. De grote vraag is nu hoe we ervoor kunnen zorgen dat we niet overspoeld worden door alle afleiding en informatie. Want de maatschappij waarin we leven, die past eigenlijk niet bij hoe we in elkaar zitten. Dat uit zich bij volwassenen bijvoorbeeld in een enorme toename van burn-out, en bij kinderen die daar aanleg voor hebben in aandoeningen als ADHD.

In Flow 8 kun je meer lezen over leven met aandacht.

20151215_ValerieMcKeehan_1

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN