Helpen in de kantine bij je tennisclub, huiswerkbegeleiding geven of koken voor je buurvrouw: steeds meer mensen zetten zich belangeloos in voor een ander. En dat is goed voor je fysieke en mentale gezondheid, blijkt uit onderzoek.
Steeds meer mensen doen vrijwilligerswerk: maar liefst 41 procent. Dat is meer dan vorig jaar, wordt duidelijk uit cijfers van het CBS. De meeste mensen helpen op school, bij de sportvereniging of bij activiteiten in de buurt.
Hersens & hormonen
Dat anderen helpen je een goed gevoel geeft, is al vaker bewezen. Maar wist je dat vrijwilligerswerk nog meer positieve gevolgen heeft? De Harvard Medical School deed onderzoek naar de effecten van vrijwilligerswerk. Er werd gekeken naar hersenactiviteit en hormonen, en wat blijkt: je belangeloos inzetten maakt je aantoonbaar gelukkiger.
En je leeft nog lang en behulpzaam
Waar ‘m dat in zit? De sociale contacten die je opdoet dragen bij aan een goed gevoel, maken de kans op depressie kleiner en gaan stress en angst tegen. Daarnaast geeft het goede doel richting aan je leven, en zorgt het ervoor dat je fysiek fitter blijft. Er is zelfs geconcludeerd dat vrijwilligers langer leven. Een win-win-winsituatie dus.
Wat past bij jou?
Dan nog even kiezen wat het wordt, qua vrijwilligerswerk. Er zijn verschillende websites die het zoeken makkelijker maken. Zo heeft Vrijwillige Inzet een kaart met vrijwilligerscentrales of -steunpunten door heel Nederland, zodat je kunt zien waar behoefte aan is in je buurt. Een andere handige website is die van NLvoorelkaar. Daar testen ze welk vrijwilligerswerk het beste bij je past en zie je meteen waar je dat kunt doen. Wel zo makkelijk.
Meer lezen
- Vrijwilligerswerk als medicijn voor eenzaamheid.
- Vrijwilligerswerk op een boerderij in Canada.
- Meer goed nieuws.
Tekst Nadie van Moorselaar Bron de Volkskrant Illustratie Getty Images
Gepubliceerd op 4 oktober 2023, laatst bewerkt op 7 december 2023