Ontmoet Louise Lockhart

Het werk van illustrator Louise Lockhart zie je regelmatig terug in Flow. Zo maakte ze de illustraties voor de Flow Agenda 2018 – het omslag van de agenda vind je ook op de notebook die als extra bij Flow 6 zit – en de cover van Flow 6. Van 9 tot 12 oktober 2017 komt Louise vier dagen als onze artist in residence naar Utrecht. 

Ze gaat onder meer werken in onze Flow Kas in de Snorfabriek (Tweede Daalsedijk 14a, Snorfabriek.nl). Vind je het leuk om haar te ontmoeten? Op dinsdag 10 oktober signeert Louise tussen 15.00 en 16.00 uur de Flow Agenda 2018. De Flow Agenda kun je ter plekke kopen met een speciale korting: je betaalt maar €10 (i.p.v. € 16,95). Hou voor meer info en aanmelding voor deze (gratis) meet & greet onze site en social media in de gaten. Om haar vast beter te leren kennen, stelden we haar wat vragen over haar werk.

Was je als kind al veel aan het tekenen?
“Ja, het liefst was ik daar de hele dag mee bezig. In kleurboeken wilde ik op de lege pagina’s altijd mijn eigen tekeningen maken. De meeste heb ik nog: ze zijn hilarisch.”

Wat voor opleiding heb je gevolgd?
“Ik wist dat ik later iets wilde gaan doen met tekenen, maar niet dat illustrator ook echt een beroep was. Totdat ik op mijn achttiende een voorbereidend jaar op de kunstacademie volgde en ik daarna werd toegelaten op de Glasgow School of Art. Het duurde jaren voordat ik mijn eigen stijl had ontwikkeld en ik heb van alles uitgeprobeerd: van animaties maken tot 3D-installaties. Ik nam het allemaal niet te serieus en genoot vooral van alles wat ik deed – wat volgens mij minstens zo belangrijk is.”

Wat doe je om je leven in balans te houden?
“Elke vrij moment ben ik bezig met verbouwen. Mijn man en ik wonen in een molen met mooie hoge ramen en een ijzeren brandtrap die we willen omtoveren tot balkon annex mini-tuin. Ik ga ook graag met vrienden naar de pub of naar de bioscoop in mijn dorp. O ja, en mijn man en ik zijn kampioen slapen: we slapen minstens negen uur per nacht – mijn dromen zijn te mooi om onderbroken te worden.”

Hoe kom je aan ideeën?
“Ik werk graag aan iets concreets zoals het ontwerpen van een verpakking voor zeep of een illustratie voor een kookboek. Mijn startpunt is vaak hetzelfde: alledaagse dingen zoals eten, huizen, mensen, huisdieren. Ik creëer graag mijn eigen gekleurde wereld, waarin mannen nog pakken en hoeden dragen en er altijd wel ergens een kat op de vensterbank zit.”

Wat doe je als je even vastzit?
“Meestal loop ik naar de koelkast, haha. Koken werkt ontspannend en als ik echt vastzit, bak ik een taart. Of ik blader door mijn kunstboeken en kijk op Pinterest. Een leeg wit vel papier kan best intimiderend zijn, maar sinds ik vormen uit gekleurd papier snijd, voel ik me veel vrijer. Het levert verrassende resultaten op om een mesje als ‘tekenmateriaal’ te gebruiken.”

Stel dat je geen illustrator zou zijn, wat zou je dan willen worden?
“Ik heb een heel scherp reukvermogen, dus parfums maken lijkt me wel wat – een parfumeur dus. Dan kan ik gewoon zelf het label ontwerpen!”

Interview Caroline Buijs  Illustraties Louise Lockhart
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN