Bedank jij de buschauffeur eigenlijk, als je de bus uitstapt? Wel een goed idee, want die wordt zo gelukkiger, blijkt uit onderzoek.
Sommigen doen het altijd, anderen maar zelden: de buschauffeur bedanken. Als jij je afvraagt of het de buschauffeur überhaupt kan schelen, kan dat raadsel nu de wereld uit geholpen worden. Buschauffeurs worden namelijk oprecht gelukkiger van een ‘bedankt’, volgens onderzoek door de Universiteit van Sussex.
Waardering
“Als een persoon, met name een jong persoon, in mijn bus stapt en ‘bedankt’ zegt, kan dat mijn humeur compleet veranderen. Het is alsof ze zeggen: ‘Ik zie je, ik waardeer je’,” vertelt buschauffeur John. Hij is één van de 77 Britse buschauffeurs die voor het onderzoek werden geïnterviewd. Stuk voor stuk geven ze aan blijer te worden van een bedankje: door dit eenvoudige gebaar voelen ze zich gerespecteerd.
To thank or not to thank
Ergens weten veel mensen wel dat de buschauffeur bedanken wenselijk is, het merendeel gelooft zelfs dat het een positief effect heeft. Toch bedanken in de praktijk maar twee op de tien Britse passagiers de buschauffeur. Hoe dat komt? Veel mensen onderschatten de waarde en laten het dus maar achterwege, is ooit uit een ander onderzoek gebleken. Ook zouden sommigen het gevoel hebben dat het niet de juiste plaats of het juiste moment is om de buschauffeur te bedanken.
Stickeractie
Om die twijfelende passagiers aan te moedigen, werden er op het openbare vervoer in het westen van Londen stickers geplakt met de hashtag ‘thank you driver’. Dat lijkt daadwerkelijk te hebben geholpen. In bussen met stickers worden de buschauffeurs door drie op de tien passagiers bedankt – alvast één passagier winst.
Random acts of kindness
Voor wie dit komkommernieuws vindt: think again. Volgens Gillian Sandstrom van de Universiteit van Sussex is dit onderzoek juist heel waardevol, omdat het aantoont hoe belangrijk kleine, alledaagse interacties zijn. Zoals in een koffiezaak even glimlachen naar de barista, voordat je er met je kop koffie vandoor gaat. “Micro-interacties als deze worden meer gewaardeerd en zijn betekenisvoller dan de meeste mensen zich realiseren.”
Goed om te weten voor als je de eerstvolgende keer de bus neemt. Want niet alleen die buschauffeur wordt er blijer van, maar jij zelf ook. Door dit soort random acts of kindness maak je namelijk het gelukshormoon oxytocine aan, volgens de wetenschap. Double whammy, dus.
Meer lezen
- Dankbaarheid: het werkt écht (wetenschappelijk bewezen) en zo profiteer je ervan.
- Ernst-Jan Pfauth over dankbaarheid.
- Waarom reizen met de trein een comeback maakt.
Tekst Caren Maris Illustratie Claire van Heukelom
Gepubliceerd op 26 september 2023