Roos Ouwehand (2/4)

Roos Ouwehand is actrice en schrijfster. Je kent haar misschien nog als columnist van Flow Magazine. Ze schreef het toneelstuk Sophie waarvan de repetitieperiode net is gestart. Haar vriendin Tjitske Reidinga speelt de hoofdrol. Deze maand vertelt ze op ons blog wat er allemaal komt kijken bij het in première gaan van een toneelstuk.

Het is vreemd. Terwijl ik andere scripts en verhalen aan het schrijven ben, boodschappen doe en Franse woordjes leer met mijn zoon, wordt aan de andere kant van de stad gerepeteerd aan mijn stuk. Het doet me een beetje denken aan die tijd – lang geleden – dat mijn kinderen naar de crèche gingen. Terwijl ik aan het werk was, was er altijd een klein deel van mijn hoofd en hart, mijn bewustzijn, dáár. Een paar straten verderop. Bij de zandbak en de knutselwerkjes.

Af en toe komt er bericht. Over een bijvoeglijk naamwoord wat niet lekker bekt. Over een overgang die stroef is. Dat probeer ik dan op te lossen. Verder hou ik afstand. Dit is de fase waarin acteurs en regisseurs zonder toekijkers en bemoeials hun werk moeten doen. De tijd waarin alles nog lelijk, ongepolijst en ongecontroleerd moet mogen zijn. Waarin je zonder pottenkijkers de plank stevig moet kunnen misslaan.

Allerlei zaken waar Tjitske en ik de afgelopen jaren over hebben gepraat, hebben op de één of andere manier hun weerslag gevonden in ‘Sophie’. Dat maakt dit tot een hele bijzondere en persoonlijke onderneming. Zowel voor haar als voor mij. Maar ik voel heel duidelijk dat er nu een andere fase is aangebroken. Nu moet een en ander letterlijk ‘vorm’ krijgen in de handen en lijven van de acteurs, in het decor en het licht.

Net als ooit – in de periode dat mijn kinderen naar de crèche gingen – is het een kwestie van loslaten. Dat gaat me gelukkig goed af. Dit stuk is lange tijd alleen van mij geweest. Nu hebben anderen er kostuums en meubelstukken en muziek bij verzonnen. ‘Sophie’ was ooit niet meer dan een romp, nu krijgt ze handen en voeten. Binnenkort kan ze op eigen benen staan en gaat ze het huis uit.

IMG_2077Actrice Ria Eimers oefent haar rol in het toneelstuk Sophie, gefotografeerd door Tjitske Reidinga.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN