Roos Ouwehand (3/4)

Roos Ouwehand is actrice en schrijfster. Je kent haar misschien nog als columnist van Flow Magazine. Ze schreef het toneelstuk Sophie waarvan de repetitieperiode net is gestart. Haar vriendin Tjitske Reidinga speelt de hoofdrol. Deze maand vertelt ze op ons blog wat er allemaal komt kijken bij het in première gaan van een toneelstuk.

Ik moest van de week denken aan het ontroerende verhaal over Annie M.G. Schmidt, dat ik las in haar biografie (door Annejet van der Zijl). Toen haar eerste musical in het DeLaMar Theater stond, parkeerde Annie regelmatig tegen acht uur ’s avonds haar auto op de Marnixstraat en ging samen met haar man zitten kijken naar het publiek dat naar binnen ging.

IMG_7162De stad hangt sinds een paar dagen vol met posters van Sophie. De uitnodigingen voor de première zijn vorige week verstuurd. Het tekstboekje is bijna naar de drukker. Tjitske en ik zijn gevraagd om donderdag aan te schuiven bij RTL Late Night en de kalmte die ik vorige week nog had, is ineens verdwenen.

Sophie

Naast het repeteren, het bouwen van een decor, het naaien van de kostuums en het maken van een lichtontwerp, moet de voorstelling ook ‘aan de man gebracht’ worden. Een onderdeel van het hele proces waar nog wel eens op neergekeken wordt. Onterecht natuurlijk, want het is bepaald niet onbelangrijk. Hoe krijg je voor elkaar dat je potentiële publiek; de mensen die dit stuk wel eens mooi zouden kunnen vinden, ook daadwerkelijk wéten dat het er is en een kaartje gaan kopen. En dat ze, op een koude winteravond, als ze moe zijn van hun werk, een oppas regelen, hun beste schoenen aantrekken en op de fiets stappen naar het Leidseplein?

Bij het DeLaMar Theater werken een aantal mensen die daar goed in zijn. Van de week is de commercial gelanceerd, gemaakt door Marcel van der Vlugt, die ook de foto voor het affiche maakte. Het is een mooi en aanstekelijk filmpje geworden, waar enthousiast op gereageerd wordt. Als ik mijn zoon, die het overgrote deel van zijn leven achter zijn computer doorbrengt en volkomen gefascineerd is door de wereld van YouTube, vloggers en volgers, trots vertel hoeveel mensen dat filmpje inmiddels hebben gezien is hij onder de indruk. ‘Dat is behoorlijk gangsta’ mam.’ ‘Dat vind ik nou ook’, antwoord ik.

Toen ik van de week bij mijn moeder langs ging, stond de uitnodiging daar prominent te pronken op haar bureau. Ze verheugt zich erop. Ineens is het echt. Het gaat allemaal echt gebeuren. Ik kijk ernaar uit. Maar de kalmte, die ik vorige week nog had, is verdwenen.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN