Hete stoom, lekkere geuren en een oase van rust: een saunabezoek kan heel ontspannend zijn. Maar niet iedereen heeft de zin, tijd of het geld om daar een gewoonte van te maken. Zo creëer je die relaxte sfeer thuis, ook zonder bad of duur selfcare-spul.
Dat je zo ontspant van een dag in de sauna komt niet alleen door de bubbelbaden, stoomcabines en infraroodlampen. Het zit ’m ook in de voorpret, de tijd die je bewust neemt voor jezelf en de omgeving vol fijne prikkels (geuren, muziek en temperatuur) in plaats van heftige stimuli (schermen, meldingen en luide stemmen).
8x zo ga je naar de sauna in je eigen huis
- Creëer een omgeving zonder storende prikkels.
Vertel eventuele stoorzenders in huis dat de bad- en slaapkamer even no-gozones zijn (en dat ze een wedstrijdje ‘wie het langst stil kan zijn’ moeten doen). Laat ook je telefoon buiten de deuren van je home spa en verplaats klokken of wekkers. Als je last hebt van de vuile was of andere rommel, moffel je die weg in een hoek. - Verspreid saunageuren.
Dit kun je op verschillende manieren doen. Een effectieve manier (en leuk voor zowel neus als ogen) is het ophangen van een bosje eucalyptus in de douche. De stoom zorgt ervoor dat die typische saunageur vrijkomt. Geen zin om op pad te gaan voor de groene bladeren? Geurstokjes of -kaarsen, een snuf kamerparfum, wierook of desnoods alleen een fijne douchegel werken ook. - Demp het licht.
Indien mogelijk: dim de lampen in bad- en slaapkamer. Je kunt het licht ook helemaal uitlaten. Gebruik eventueel kaarsen of een leeslampje met warm licht. - Tijd om een beetje te zweten.
Maak de slaapkamer alvast warm voor wanneer je uit de douche stapt. De verwarming aan, elektrisch dekentje of kruik erbij. Maak je je zorgen om het milieu of je elektriciteitsrekening? Een bezoekje aan de sauna is ook niet de duurzaamste optie, met je home spa bespaar je al een hoop. Compenseer het eventueel de volgende dag met een verwarmingloze warmetruiendag. - Stap onder de douche.
Niet iedereen is gezegend met een bad. Gelukkig kan ontspannen ook prima onder een warme douche. Probeer je bewust te zijn van je zintuigen. Veel mensen komen onder de douche nog allerlei to do’s of werkingevingen tegen. Beschouw het als een mindfulnessoefening: wat voel, ruik en hoor je? Vind je dit lastig? Er bestaan ook geleide douchemeditaties. - Adem in, adem uit.
In de sauna zijn we ons vaak een stuk bewuster van onze ademhaling door de extreme temperaturen. Door ook onder de douche of op bed op je ademhaling te letten, kun je je minder gestrest en fitter voelen. - Naar de ‘rustruimte’.
Wanneer je klaar bent met jouw badkamerritueel – wat dat voor jou ook mag betekenen: enkel douchen of ook nog aan de gang met bodylotion, nagellak of haarmaskers – ga je naar de voorverwarmde slaapkamer. Zet een saunaplaylist op. Last van stoorzenders (huisgenoten of andere ongemakken)? Doe oordoppen in of luister naar muziek via je (noise-cancelling-)oortjes. - Zoals in een echte sauna.
Doe verder precies wat je in de sauna ook zou doen. Geen TikTok of tv dus. Trek een badjas aan, ga liggen, pak een tijdschrift of puzzelboekje. Vraag huisgenoten of ze je (in stilte, dat wel) een voetmassage willen geven (niet geschoten is…).
Voor de full experience kun je je douchesessie afsluiten met een minuut koud douchen: gezond, maar heftig, dus doe vooral waar jij je goed bij voelt. Zorg in elk geval dat je goed bent afgekoeld voordat je onder de wol kruipt en naar dromenland vertrekt, daar slaap je beter van.
Meer lezen
- 5 tips voor wie niet (meer) weet hoe je echt rust neemt.
- Met deze ademhalingsoefening ontspan je in drie minuten.
- Een keer wat anders: Floris organiseert ‘Wild Welness’.
Tekst Ruby Wijdenbosch Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 11 december 2023