En dan sta je op een dag voor de kast van je ouders. De geur is o zo bekend. Waar te beginnen als je spullen van een dierbare moet opruimen? Journalist Catelijne Elzes verloor onlangs haar moeder en geeft tips om het proces draaglijker en makkelijker te maken.
- Neem tijdens het uitzoeken met familie ook de tijd voor verdriet en het delen van leuke herinneringen. Combineer het met gezelligheid, zoals samen koffiedrinken of lunchen.
- Begin met de verdeling en het opruimen van kostbaar bezit, zoals sieraden, kunstwerken en (design)meubelen.
- De beslissing over wat weg moet en mag blijven, nemen in eerste instantie alleen de kinderen. Andere familieleden kunnen minder goed inschatten wat de emotionele waarde van iets is.
- Stel jezelf, in samenspraak met eventuele broers en zussen, een concreet doel. Dat kan groot zijn: binnen drie maanden willen we het huis leeg hebben. Of klein: vandaag doen we de keuken.
- Ruim niet te lang achter elkaar op. Na drie à vier uur worden je hersenen moe en val je terug op het oerbrein. Keuzes maken wordt dan moeilijker en je bent geneigd om alles te houden.
- Maak vier stapels met spullen: om zelf te bewaren (1), te bewaren voor familie of vrienden (2), weg te geven: kringloopwinkel, museum, Marktplaats (3) of weg te gooien (4).
- Merk je dat je zelfs het kleinste gebruikte stukje zeep niet weg kunt gooien, kijk dan wat er in de weg zit. Zijn het de normen en waarden die je van je ouders mee hebt gekregen? Probeer je eigen ‘regels’ te volgen als je spullen van een ander opruimt – om te voorkomen dat je alsnog met twintig ‘zeepjes’ naar huis gaat.
- Maak je keuze op basis van de spullen waar je blij van wordt. Maakt het je leven mooier of fijner als je het voorwerp fysiek in bezit hebt of is een foto ook genoeg? Wees mild voor jezelf, je hoeft geen dingen te bewaren uit plichtsbesef of schuldgevoel.
- Sta jezelf een paar uitgestelde beslissingen toe. Als je midden in het rouwproces zit, is het vaak moeilijk om de juiste afweging te maken. Kleine spullen stop je zolang in de uitstel-doos. Vraag je bij grote spullen af wat het kost om ze te bewaren en hoeveel ruimte ze mogen innemen.
- Een weggeefmiddag waarop bekenden iets mogen uitzoeken, kan pijnlijk uitpakken. De spullen worden ‘gekeurd’ en dat is voor de naasten niet altijd prettig. Handiger is om een lijst rond te mailen met wat er over is, waarop mensen kunnen reageren.
- Een mooi verhaal over verlies vind je in Flow 1.
Tekst Catelijne Elzes Fotografie Joanna Kosinka/Unsplash.com