Valesca van Waveren (4/4)

Valesca van Waveren woont met haar man, zoontje en kat Momo in Amsterdam. Elke dag fietst of wandelt ze naar haar studio, waar ze haar illustraties, die zo lekker kleurrijk zijn, maakt. Maar ze doet ook aan keramiek – twee jaar geleden ontdekt en inmiddels een grote liefde. De komende maand geeft Valesca ons op deze plek een kijkje in haar werk en leven. Op Valescavanwaveren.com kun je haar werk ook alvast bekijken.

TO PLANT A GARDEN IS TO BELIEVE IN TOMORROW – Audrey Hepburn

De natuur is mijn inspiratiebron. Bij wijze van klein zaadje, in de hoop dat daar mooie dingen uit voortkomen, wil ik daar graag iets over vertellen. Schenk jezelf voor het lezen een extra kopje thee in want het is een lange post dit keer: over de natuur is veel te zeggen!

Als ik op reis ben, bezoek ik altijd graag de botanische tuin van een stad, de hortus botanicus. Die zijn vaak lang geleden gebouwd en vormen heerlijk rustige toevluchtsoorden, maar bovenal vind ik de diversiteit van de planten heel indrukwekkend. De botanische tuin van Kopenhagen is de mooiste die ik ooit heb gezien, maar ook in Amsterdam, Leiden of Utrecht kun je plantjes gaan kijken.

1NL
De plantjesprint die je hierboven ziet heb ik gemaakt en is geïnspireerd op de planten in de Amsterdamse Hortus Botanicus. Hij is te koop op Etsy.

Iemand die de diversiteit van planten en de schoonheid ervan als geen ander heeft vastgelegd, is de Duitse plantenfotograaf Karl Blossfeld. Als je zijn foto’s ziet, dan begrijp je ook meteen dat architecten als Antoni Gaudí hun inspiratie uit de natuur halen. De schelpvormige trappen en de plafonds van de Sagrada Familia zijn te herleiden naar de plantenwereld.

2

Voor mij is het belangrijk om me te omringen met bloemen en planten. Het voelt alsof je lief bent voor jezelf, voor je huis en voor de natuur. Dat hoeft niet duur te zijn. Je kunt vaak los een stuk of drie elegante hoge bloemen kopen, of zelfs wild plukken langs de kant van de weg. En je kunt plantjes adopteren, die mensen zomaar op straat of marktplaats zetten. Of heb je al eens geprobeerd om van de paar planten die je hebt stekjes te maken?

Zonder planten zijn we niks. We ademen de lucht die door plantjes gezuiverd wordt en we eten de vruchten, zaden, bladeren en wortels van planten. Als we goed voor planten zorgen, zorgen we dus ook goed voor onszelf en voor de wereld.

Ik ben een groot voorstander van lokaal en onbespoten eten en daarom ook een groot fan van guerrilla gardening. Zomaar in een saaie, grijze wijk, samen met mensen uit de buurt een tuintje opzetten heeft zo ontzettend veel invloed. Door samen iets in je buurt te planten, te zien groeien, voelen mensen zich meer verbonden met elkaar, en ontstaat er meer respect voor alles wat groeit en bloeit om ons heen.

Twee mensen die hier echt het voortouw in hebben genomen zijn:
– De ultracoole Urban Graffiti man Ron Finley uit South Central LA. Als je het nog niet gezien hebt, zie hier zijn TED talk:  Ron Finley’s TED talk on Guerilla Gardening. 
– Pam Warhurst, het brein achter ‘incredible edible’ en een pittige tante die het Engelse dorpje Todmorden samen met haar inwoners heeft omgetoverd tot een paradijs (je moet misschien even door de Engelse strengheid heenkijken maar zij is, vind ik, minstens zo cool als Ron Finley). Ze heeft het over de ‘Power of small actions’ en ik geloof daar heilig in:

Dit was alweer mijn laatste blogpost. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen verrassen en inspireren, door te laten zien waar ik blij van word. En dank jullie wel Flow, dat ik dit hier kon delen!

Van 10 oktober tot en met 30 november kun je mijn werk zien bij mijn expositie TIME TO LIVE bij conceptstore Friday Next in Amsterdam.

3

De plantjesfoto rechts is van fotograaf Laura Dart en vond ik op de site van Kinfolk.

Natuur op mijn website:  Valescavanwaveren.com/botanics. 

Natuur op Pinterest: Pinterest.com/valescavanwaveren/garden en Pinterest.com/valescavanwaveren/nature.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN