Er zijn veel vormen van verbeelding. Een neurowetenschapper als Srini Pillay onderscheidt alleen al fantaseren, verbeelden, mijmeren, in jezelf praten, mind-wandering, constructief dagdromen en niet-constructief dagdromen. In Flow 6 leer je hoe je kunt beginnen:
- Lees of luister romans.
Begin met één per maand, en die hoeft niet in de categorie ‘echte literatuur’ te vallen. Annemiek Leclaire bestelde bijvoorbeeld net ‘De kleine bakkerij aan het strand’ van Jenny Colgan. Een alleenstaande failliete vrouw komt terecht op een klein schiereiland voor de kust van Cornwall in Engeland. Om haar zinnen te verzetten begint ze met broodbakken. - Zorg voor dagdromen.
Kies iets wat je met weinig inspanning kunt doen en laat je gedachtes ondertussen de vrije loop. - Schrijf je dromen op.
Noteer ze ’s ochtends meteen na het wakker worden, voordat ze als water door je vingers glijden. Een goed hulpmiddel daarbij is dit boek van Charlie Morley: ‘Lucide nachten’. Ook in ‘Droom meester’ van Tim Post staat een stappenplan om lucide te dromen, en Post biedt online cursussen aan. Het is bijzonder om die fantasieën na een tijd weer terug te lezen. Ja, al deze fantastische belevenissen komen echt uit je eigen brein. - Ga liefhebberen.
Zo noemt Srini Pillay het oppakken van iets nieuws wat je leuk lijkt. Hiervoor moet je iets aanspreken wat ‘openness to experience’ heet. De bereidheid iets nieuws te leren, zorgt voor creatieve kruisverbanden in het denken. - Breng tijd alleen door.
Verbeelding komt niet tevoorschijn als je steeds in gesprek bent. - Wacht stilletjes af.
Volgens de Amerikaanse schrijver Elizabeth Gilbert wil de fantasie jóu vinden in plaats van andersom.
- In Flow 6 lees je meer over verbeeldingskunst.
Tekst Annemiek Leclaire illustratie Sarah Walsh/Unsplash.com