Soms staat in onze agenda al ingevuld wat we over een paar weken van uur tot uur gaan doen. Er blijft dan weinig ruimte over voor spontane acties of een beetje improviseren. Kan het ook anders? Hieronder lees je drie korte fragmenten uit de interviews die in Flow 8 staan.
De coach: Petra Megens is business-coach en schrijfster van het boek Knetterdruk.
“Ik gun iedereen een hoofdkussen met de tekst: ‘Relax! Nothing is under control’. Want hoe we ook plannen en regelen, er gebeurt voortdurend van alles wat we niet kunnen voorzien. Als je agenda helemaal vol staat, doe je er denk ik goed aan om je af te vragen: is dit werkelijk wat ik wil? Je werkt bijvoorbeeld fulltime, hebt een gezin met drie kinderen en een druk sociaal leven, en voor je gevoel word je door je agenda geleefd. Vraag je dan af: wil ik dit echt? Misschien kun je taken laten vallen, of je budget naar beneden bijstellen. Of misschien kan iemand anders wat taken van je overnemen. Bedenk: het hoeft allemaal niet perfect.”
De journalist: Fréderike Geerdink is Turkije-expert en Koerdistan-correspondent. In 2014 verscheen haar boek De jongens zijn dood.
“Als ik in Turkije vertel dat Nederlanders hun agenda’s trekken om over twee weken koffie te gaan drinken, moet iedereen hard lachen. Dan zeggen ze: als je voor volgende week woensdag afspreekt, ben je dat tegen die tijd toch allang weer vergeten? Of misschien heb je dan wel helemaal geen zin!”
De hoogleraar: Joost Jonker is bijzonder hoogleraar bedrijfsgeschiedenis, inclusief de sociale aspecten, aan de Universiteit van Amsterdam.
“Mensen hebben soms het idee dat het leven in vroegere tijden kalm, gezapig en ongeorganiseerd was. De postkoets liet lang op zich wachten en ondertussen kon je heerlijk mijmeren, denkt men dan. Maar zo was het in werkelijkheid helemaal niet. Of die drukke zeventiende-eeuwse levens de wortel vormen voor onze huidige drukke levens? Dat durf ik niet te zeggen. Wel zie ik dat dat intensieve vooruitplannen, dat getover met agenda’s, typisch iets Nederlands is. In België kennen ze dat bijvoorbeeld al niet. In andere landen houden ze ervan op het moment te beslissen, wij houden van vooruitzien. Het is een cultureel patroon. Maar waarom dat in Nederland zo is, blijft vooralsnog een raadsel.”
Interviews: Renate van der Zee. Illustratie: Annelinde Tempelman – Studio 100%