We praten steeds meer over mentale gezondheid, en dat is een goede zaak

Hoe houd je moed in een wereld die steeds ingewikkelder voelt, vroegen we aan deskundigen. De Amerikaanse Hope Reese schrijft onder meer voor The New York Times over onderwerpen als mindfulness, ­verliefdheid en geheugentraining. Ze ziet een positieve trend: we praten vaker over hoe het met ons gaat.

“Al een paar decennia neemt het stigma op therapie en praten over mentale gezondheid sterk af. Meer en meer mensen – vooral jonge mensen – zijn tegenwoordig heel open over mentale worstelingen. Daardoor lijkt iedereen zich meer van dit soort dingen bewust. De pandemie heeft die ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht.”

Taboe doorbroken

“Mentale gezondheid en welzijn krijgen steeds meer aandacht – je ziet dat ook in tijdschriften en kranten, zoals in The New York Times, waarvoor ik zelf stukken over deze onderwerpen schrijf. Er is zelfs een speciale sectie met bijbehorende nieuwsbrief: The New York Times Well. Onderwerpen als ademhalingstechnieken of mindfulness kwam je vroeger niet zo snel tegen in 
de krant. Naast het verminderde stigma is er recent veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar menselijk welzijn. Het zit niet meer in de ‘spirituele’ hoek – ineens is er veel meer te zeggen over ons welzijn.”

Quickfix loslaten

“Ik ben blij dat we die kant opgaan. We hebben het echt nodig om te snappen hoe ons huidige snelle leven ons beïnvloedt, en vooral de manier waarop we technologie gebruiken. Zo hebben we pas sinds 2009 een digitaal schermpje dat we overal mee naartoe nemen. Inmiddels merken we massaal dat altijd aanstaan en bereikbaar zijn voor iedereen ook negatieve gevolgen heeft.

Ja, ik vind het een positieve ontwikkeling dat we samen zoeken naar manieren om ons weer beter te voelen. Maar ik zet er wel een kanttekening bij: we kunnen niet zomaar onze huidige problemen weg ‘consumeren’ of lezen. Welzijn is geen product. Er is nooit maar één antwoord: er zijn altijd verschillende manieren waarop je iets kunt aanpakken en het is lastig om je leven echt fundamenteel te veranderen. Dat is nooit slechts een kwestie van een artikel lezen of even een app downloaden. We moeten dus niet gefixeerd raken op de quickfix. Langzamer leven is lastig voor elkaar te krijgen in de wereld van nu. Maar zó belangrijk.”

Meer lezen

Tekst Roos van Hennekeler  Fotografie Priscilla Du Preez/Unsplash
Gepubliceerd op 5 maart 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN