Potverdorie! maakt jam en chutney van afgedankt Nederlands fruit. Zo krijgt de teler ook een eerlijke prijs voor het minder perfecte deel van zijn oogst. Dit recept is voor drie à vier potten chutney van ‘alles wat je nog in huis hebt’.
Nodig:
- 2 rode of witte uien
- 750 g bananen, appels en/of mango’s, in kleine stukjes
- handje rozijnen of gedroogde cranberry’s
- 1 tl grof zeezout
- 1 tl kerriepoeder
- 200 g rietsuiker
- 250 ml (natuur)azijn
- 250 ml water
- verse gember, in kleine stukjes gesneden of geraspt
Zo maak je het:
- Was eerst een paar potten goed schoon met kokend water en zet ze ondersteboven op een schone theedoek. Check of de deksels van de potten aan de binnenkant een coating hebben – dat voorkomt dat het azijnzuur gaat werken met het metaal.
- Snijd de uien klein en zet ze op een zacht vuur.
- Laat ze smoren tot ze een beetje glazig zijn, zonder ze te bruinen.
- Voeg dan het fruit toe.
- Als alles goed warm is, voeg je zout en kerrie toe.
- Voeg suiker toe en laat dit goed opnemen in het fruit en de uien.
- Doe de azijn erbij en voeg dan in scheutjes water toe. Goed doorroeren, zorg dat het niet te ‘nat’ is.
- Haal er een lepel door en als er een geul zichtbaar is die niet meteen volloopt, is de chutney goed.
- Vul de potten met de chutney en werk daarbij zo schoon mogelijk: maak de randen van de pot goed schoon voor je het deksel erop draait.
- Zet de dichte pot een paar minuten ondersteboven. Als je hem daarna weer omdraait en laat afkoelen trekt het deksel vacuüm waardoor bacteriën minder kans krijgen en de chutney langer houdbaar blijft.
Lekker om zelf te eten of leuk om weg te geven.
- Kijk voor meer informatie over de chutney’s van Potverdorie! op hun website.
- Nog meer tips en recepten rondom natuur en duurzaamheid vind je in Flow 4.
- Ben je een paper lover én een foodie? Bekijk ons Paper Book for Food Lovers.
Tekst Jeannette Jonker Fotografie Sincerely media/Unsplash.nl