Mindful met Irene (21)

Irene vraagt zich af waarom zij en haar gescheiden vriendinnen soms zo worstelen met de liefde. 

De liefde-na-de-scheiding blijkt voor veel van mijn gescheiden vriendinnen (en mij) best een puzzel. Want als je dan eenmaal over het verdriet van het mislukte gezinsleven heen bent, je leven weer op orde hebt en de liefde weer toelaat, blijkt het allemaal ineens reuze veel ingewikkelder dan vroeger, toen je gewoon verliefd werd en alles ineens leek te kloppen (of niet, maar dat zag je dan niet, omdat je zo verliefd was).
Vriendin K (ook gescheiden) en ik hebben een soort relatie-app-verkeer. We appen elkaar regelmatig over onze twijfels, gedachten, of juist de geluksmomentjes of nou ja, al die dingen die langskomen bij nieuwe relaties. Hoe goed is nou goed genoeg, wat doe je met irritaties, hoe voorkom je dat je bij elke mindere periode denkt ‘pff wat doe ik met deze man’ en waarom zijn we eigenlijk zo kritisch? We kwamen tot de conclusie dat ons eigen leven inmiddels zo leuk is dat we niet meer zo bereid zijn gedoe te accepteren. En dat we misschien wel soms te veel willen. In onze nieuwe mindfulness special las ik er iets zinnigs over. Hoogleraar ontwikkelingspychopathologie aan de Universiteit van Amsterdam Susan Bögels zegt: “Het is een misvatting dat geluk gelijk zou staan aan het ervaren van een intens geluksgevoel. (…) We lijden in deze tijd aan een verslaving aan intensiteit. We streven naar enorme verliefdheden en geweldige ervaringen. Maar na heel intense positieve gevoelens komen vaak heel negatieve gevoelens. Het gaat niet om de intensiteit, maar om de frequentie van je positief voelen. Onze maatschappij nodigt niet uit tot aandachtig zijn en daardoor zoeken we het in heel intense dingen. Terwijl het ‘m juist in kleine dingen kan zitten: een lekkere kop koffie, een wandeling door het bos, een goed gesprek.” Ik vind het mooi om over na te denken. Al die kleine fijne momenten in het leven met Nieuwe Liefde, zie ik ze wel genoeg?

Het Flow Mindfulness Werkboek met het artikel waar Irene het over heeft – Gesprekken over geluk – ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Irene is samen met Astrid creative director van Flow. Elke vrijdag schrijft ze over hoe ze de lessen uit verschillende mindfulness-trainingen toepast in haar daily life. Ze woont in Haarlem met haar kinderen (co-ouderschap) van 10 en 13.

thumb_irene21_1024
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN