Boeken over ontspullen

Al bijna 8 maanden schrijf ik (Astrid) elke week een blogje over ontspullen. Want man-o-man, wat heb ik veel troep in huis en wat wil ik er graag vanaf. Ook uitgevers hebben het onderwerp ontdekt. Een paar favoriete titels van mij op een rij:

 • Tammy Strobel: You can buy Happiness (and it’s cheap)
  Met dit boek begon mijn fascinatie voor het onderwerp ontspullen. Tammy Strobel kwam erachter dat zij niet haar spullen bezat, maar dat al haar spullen haar bezaten. Want ze moest hard werken om ze te kunnen kopen, ze moest ze afstoffen, opruimen, repareren… Ze verkocht haar huis, bijna al haar spullen, en werd in en in gelukkig in een Tiny House van 25 m2. In dit boek legt ze heel goed uit hoe ze erachter kwam dat leven met minder echt een beetje gelukkiger maakt. Beetje Amerikaans zelfhulpboek toontje, maar wel heel inspirerend. Voor mij was het echt het begin van op een andere manier naar mijn spullen kijken.

You-Can-Buy-Happiness-By-Tammy-Strobel

 • James Wallman: Ontspullen
  In dit boek legt James Wallman uit waarom we niet gelukkig worden van spullen. Je kunt beter dingen doen, dan dingen hebben. Hij voorspelt dat onze economie verschuift van het kopen van dingen naar het kopen van diensten. Want ervaringen maken herinneringen die blijvend zijn, terwijl het geluksgevoel dat je krijgt als je iets koopt veel korter duurt. Mag je dan nooit meer iets kopen? Jawel hoor, zegt James, als ze maar bedoeld zijn om iets mee te gaan doen. Een surfplank bijvoorbeeld, of fijne picknick spullen. Bovenstaande klinkt misschien alsof het een beetje bedrijfskundig boek is, maar het is een heel leuk boek waarin wordt uitgelegd hoe we zoveel zijn gaan kopen met zijn allen en hoe dat anders kan.

WALLMAN_Ontspullen-300-dpi

 • Marie Kondo: Opgeruimd!
  De Japanse opruim-goeroe behoeft geen uitleg meer. Miljoenen boeken verkocht ze wereldwijd. Ook ik vond haar boek grappig en leerzaam. Het is ook zo lekker Japans. Als Marie zegt dat je sokken het benauwd krijgen als ze in rolletjes in je la liggen, dan geloof je haar gewoon. Net als bij al haar lezers bleven er ook bij mij zinnetjes van Marie in mijn hoofd hangen. Word ik hier blij van, bijvoorbeeld, dat zinnetje dat je steeds hardop mag zeggen als je aan het opruimen bent. Zo ja, dan mag je het houden, zo nee, dan mag je het wegdoen.

 

marie-kondo

 • Marie Kondo: Spark Joy
  Het tweede boek van Marie Kondo, vol tekeningetjes hoe je het beste op kunt ruimen. Heel grappig en herkenbaar vond ik haar uitleg dat je niet moet gaan wonen in een huis dat de hele dag tegen je praat. Weg dus met al die blikken met SUIKER en PASTA erop. En niet teveel van die leuke (Flow) quotes aan de muur. Zo staat dit boek vol met Marie-wijsheden. Je hoeft ze niet allemaal op te volgen, maar er zitten echt mooie opruim eye-openers tussen.

Spark Joy nieuw

 • Babette Porcelijn: De verborgen impact
  Een stoer boek vind ik dit. Babette Porcelijn laat zien wat er met de aarde en al onze grondstoffen gebeurt als er spullen en diensten worden aangeboden. En dan blijkt dat vooral de productie van al die spullen die we kopen, het meest impact heeft op het milieu. En dus op onze toekomst op onze aarde. Meestal krijg ik een beetje de kriebels van dit soort boeken, omdat ze zo bevoogdend zijn. Maar Babette kan ontzettend goed uitleggen in gewone mensentaal, en heeft haar boek volgestop met info-graphics, waardoor haar verhaal heel duidelijk is en echt binnenkomt.  Het maakt je bewust van de gevolgen van al ons shop-gedrag, en dat helpt echt als je wilt gaan ontspullen

verborgenimpact

 

 

Meer over ontspullen lees je ook in Het grote boek van minder

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING