Drie boeken voor rust in je hoofd

Ben je toe aan wat meer rust in je hoofd? Deze drie boeken kunnen je daarbij helpen. 

  1. Doorkijken
    Journalist Merel Bem schrijft over kunst, op een toegankelijke en originele manier. Een mooi kunstwerk vind je niet alleen in het museum, maar kan soms (in je hoofd) opduiken als je het niet verwacht, schrijft ze. Als je staat te wachten bij de notenkraam op de markt, bijvoorbeeld. Of als je de was aan het ophangen bent. Sommige van die werken vergeet je nooit meer, en komen terug in je leven als je ze nodig hebt. ‘Het aanslingeren van een individuele herinnering, het figureren in een alledaagse belevenis – het is al bijzonder als kunstwerken dat voor elkaar krijgen.’ (Merel Bem – De Bezige Bij)
  2. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
    Als alles om me heen zo snel gaat, sta ik stil om me af te vragen: ‘Is het echt de wereld die zo druk is, of is mijn geest zo druk?’ Zo begint Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van de Koreaanse monnik Haemin Sunim (1974). In zijn boek staan niet alleen inzichten (‘het leven is net als jazz, een groot deel is geïmproviseerd’) en adviezen (hoe vind je rust in een volgepropte metro, hoe draai je een negatieve emotie om?), maar ook mooie illustraties waarmee je een ‘visuele pauze’ kunt nemen. En wanneer je zelf rustig bent, wordt de wereld om je heen dat ook. (Haemin Sunim – Boekerij)
  3. De kunst van het ademen
    Op momenten dat je je onrustig voelt, zit je ademhaling vaak hoog. Alleen al door je bewust op het in- en uitademen te richten, maakt je lichaam kalmerende hormonen aan. Die brengen negatieve emoties en gedachten meer tot rust, waarna je vanzelf wat langzamer en dieper gaat ademhalen. Dit is de basis van mindfulness en in een paar minuten te leren, zegt meditatietrainer en journalist Danny Penman. Want we ademenen 22.000 keer per dag, maar hoeveel keer ben je je er echt van bewust? Een boekje met oefeningen, schemaatjes en inzichten. (Danny Penman – Uitgeverij Nieuwezijds)
  • Deze tips kun je ook vinden in Flow 6.

Tekst Marije van der Haar-Peters Fotografie Shutterstock

Promotional image Promotional image

Met DIY-papier

Flow 7 is er!

Flow 7 ligt in de winkel mét vernieuwde vormgeving en inhoud. In het nieuwe nummer lees je onder andere verhalen over de ruimte nemen om het anders te doen en hoe trots je verder kan helpen.

BEKIJK HET HIER